Lördag, 27 maj - vecka 21
Debatt

Dags att fokusera på lösningarna kring unga och jobb

Vi vet att det går att ta tillvara på ungas kompetens och att det går att vända den negativa trenden. Om vi vågar satsa och tro på Sveriges ungdomar så har vi kommit en bra bit på vägen. Det skriver Patrik Hjelte, franchisetagare, McDonald’s i Värmland.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Om knappt ett år går vi till val i Sverige. Inför valet är ungdomsjobb en av de viktigaste frågorna och i sju av Värmlands 16 kommuner ligger ungdomsarbetslösheten på över 30 procent. Som ägare till nio McDonald’s-restauranger känner jag ett stort ansvar för att unga människor erbjuds inträde på arbetsmarknaden.

När våra politiker talar om ungdomsarbetslöshet blir diskussionen många gånger teoretisk och teknisk. Istället för att fokusera på lösningarna stannar debatten på en nivå där problemen är i fokus. Det tycker jag är synd.

Politikerna

<>Under mina år som franchisetagare för McDonald’s har jag anställt många hundra ungdomar och jag vet vad det betyder för dem att få sitt första jobb. Många av mina anställda kommer direkt från eller går fortfarande i gymnasiet och har inte haft något tidigare arbete. Därmed saknar de erfarenhet men också den meningsfulla och utvecklande tillvaro som ett jobb innebär.

I en nyligen

<>Samtidigt är det många andra unga som möter motvind i jakten på det första jobbet. Det finns ett moment 22 på arbetsmarknaden som innebär att man måste ha haft ett jobb för att få ett jobb.

Hela nio av tio av Sveriges ungdomar menar att bristen på arbetslivserfarenhet är en avgörande anledning till att de har svårt att få jobb. Här spelar arbetsgivarens hållning en viktig roll.

Jag tror att fler företag kan vinna på att anställa individer med rätt vilja och inställning istället för att bara gå på den arbetssökandes tidigare meriter. Genom att göra det kan vi öppna upp en annars ganska så sluten arbetsmarknad.

Nu när vi går in i valår är det viktigare än någonsin för politiker och näringslivsföreträdare att lyfta blicken och se lösningar istället för problem. Vi vet att det går att ta tillvara på ungas kompetens och att det går att vända den negativa trenden. Om vi vågar satsa och tro på Sveriges ungdomar så har vi kommit en bra bit på vägen.

Rätta oss
1 / 1
Patrik Hjelte, som äger nio McDonals’s-restauranger, vill höra politiker fokuser på lösningar när det gäller unga och jobb. FOTO: Arkivbild
Aktuell artikel (1 av 1)
Dags att fokusera på lösningarna kring unga och jobb

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!