Söndag, 23 juli - vecka 29
Debatt

Behåll badhuset – svik inte Vålbergsborna

Kultur- och fritidsnämnden i Karlstads kommun ska skära ned på utgifterna. I tidningarna har vi nu kunnat läsa att ett av huvudalternativen är att stänga badhuset i Vålberg.
Artikeln fortsätter efter annonsen

För mig som Vålbergsbo är det helt obegripligt hur förslaget över huvud taget kan ha kommit fram. Vålberg är en ort som drabbades hårt av nedläggningen av Svenska Rayon. Bankkontoren har stängs, bankomaten har tagits bort och flera affärer har försvunnit. Trots detta har inte kämpaglöden hos ortens befolkning slocknat. Det finns en stolthet över att bo i Vålberg.

När butiker har slagit igen, har det funnits andra som visat att man har haft framtidstro. Jag vill här som exempel gärna nämna lunchrestaurangen i det gamla kommunhuset och Graffes Möbler samt butiken Söta Saker som expanderat kraftigt det senaste året.

Här finns aktiva idrottsklubbar och även två livaktiga hembygds- och bygdegårdsföreningar.

Från kommunledningen, oavsett politisk färg, har det funnits en vilja att satsa på de västra kommundelarna. För fem år sedan invigdes den fina Vålbergsskolan, biblioteket flyttades så att det hamnade i markplanet, och det är mycket välbesökt. Dessutom fick Vålberg ett medborgarkontor.

Men nu överväger kultur- och fritidsnämnden på fullt allvar att lägga ned badhuset i Vålberg. Redan tidigare har öppettiderna dragits ned, och nu funderar man på att ge badhuset dödsstöten.

På vilket sätt gynnar en nedläggning av badhuset Vålbergs attraktivitet som ort? Hur kan en nedläggning av kommunal verksamhet leda till att fler människor väljer att flytta till Vålberg?

Badhuset används bland annat av skolan, för att ge eleverna simundervisning, vilket är helt i linje med läroplanen. Är det inte bra för skolbarnen att det finns möjlighet till simning och andra idrottsaktiviteter på orten?

De som försvarar en nedläggning hävdar att Vålbergsborna kan åka till Grums istället. Detta är en synnerligen anmärkningsvärd inställning för en kommun som har som vision att få 100 000 invånare. Inte ökar befolkningssiffrorna om de nuvarande invånarna uppmanas att vända sig till grannkommuner med bättre service.

Vreden och upprördheten är stor bland Vålbergsborna idag, det kan jag säga utan överdrift. Badhuset på Sundsta har byggts ut, men nu ser det ut som om vi i Vålberg ska få betala priset.

Min uppmaning till kultur- och fritidsnämndens ledamöter är därför: Kasta förslaget i papperskorgen! Svik inte vålbergsborna!

Robert Warholm

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Behåll badhuset – svik inte Vålbergsborna

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!