Onsdag, 28 juni - vecka 26
Karlstad

91:an flyttar in på Brigadmuseet

I en nyöppnad lokal på tredje våningen delar 91:an Karlsson utrymme med Pettson och Findus i ett par månader framöver. Det är en kombination som Jenny Moström på Brigadmuseum tror lockar många olika åldrar.– Jag tror att gamla och unga kan möta varandra här.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Främst handlar utställningen på Brigadmuseets tredje våning om att lyfta fram Rudolf Petersson, skapare av serietidningen 91:an. Men den handlar också om själva huvudkaraktären Karlsson. Jenny Moström tror att det framför allt är de äldre som kommer att lockas av den.

– Jag tror att det handlar om ren nostalgi, säger hon.

Sida vid sida med seriefigurerna bor Pettson och Findus, det är det som gör att Jenny tror att både ung och gammal kommer att lockas. Hon ser mötet mellan den äldre och yngre generationen som ett tema för hela museet.

– Det är mycket far- och morföräldrar här med sina barnbarn, de kan med hjälp av de olika miljöerna berätta om vad de har varit med om och upplevt.

Jenny tror att de som hunnit möta serie- och bokfigurerna hittills har uppskattat det. Att våningen de befinner sig på dessutom är nyöppnad tror hon gör sitt.

– Många har undrat vad som händer här uppe. Tidigare har vi bara haft kontor här men nu är tanken att vi ska ha tema- och vandringsutställningar här i stället.

Sedan öppningen i juni förra året har museet haft cirka 15 000 besökare, en siffra som de själva är nöjda med. Nu menar Jenny att det handlar om att vara lyhörd inför vad besökarna tycker och önskar. Men än så länge har det inte kommit så mycket synpunkter.

– Det ska bli roligt att höra vad ungarna säger, de är ju sanningssägare.

Utställningen om 91:an är det Garnisons- och Luftvärnsmuseet som har producerat. En vandringsutställning som tidigare har varit i Boden och nu har nått Karlstad. Den ingår i SMHA, Sveriges militärhistoriska arv, som är ett nätverk med 25 statliga och statligt stödda museer.

Rätta oss
1 / 3
Linus Wicklén, 11 år, Erik Skarås, 11 år och Lucas Ericsson, 6 år, är alla överens om att både tidning och utställning om 91:an Karlsson är värdigt bra.
2 / 3
Den första tidningen om 91:an Karlsson kom 1932 berättar Jenny Moström på Brigadmuseum.
3 / 3
Enligt Jenny Moström har 91:ans författare Rudolf Persson aldrig velat avslöja vem som är förlagan till huvudkaraktären.
Aktuell artikel (1 av 8)
91:an flyttar in på Brigadmuseet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!