Lördag, 27 maj - vecka 21
Torsby

Stort intresse för matbjudning

Foto: Daniel Olausson

Torsby muslimska förening hoppades på ett 70-tal besökare. Det blev drygt dubbelt så många som besökte Missionskyrkan när det bjöds på mat från olika kulturer.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Arrangören tog överväldigat emot besökare efter besökare och det blev snabbt både trångt och varmt i församlingshemmets annars rymliga lokaler.

Det dukades till och med upp för sittningar ute i foajén.

– Det här överträffar allt, det är super, säger Märta Nyhlén Jonsson, engagerad i den två år gamla föreningen.

Familjer från Eritrea, Irak, Syrien och Turkiet jobbade under flera dagar för att bjuda på ett oräkneligt antal maträtter i en mängd olika färger och med massvis av olika dofter.

Marianne Thunberg och Ulla Mörck har precis inmundigat sin första portion och sitter nöjda vid ett av de många borden.

– Nu väntar vi bara på att kön ska ta slut så att vi kan hämta mer, ler Marianne.

– Det var jättegott, väldigt mycket goda smaker.

• Varför gick ni hit?

<>– De har annonserat och då blev man lite nyfiken. Och så är man hungrig, säger hon med ett skratt.

I köket råder febril aktivitet, men den värsta insatsen är gjord och nu kan de många kockarna bara vänta in det positiva gensvaret.

– Det finns allt möjligt... kött, falafel... det är många familjer som har gjort det här, det är inte bara vi, säger Hussam Zaitoun vars familj har arbetat med maten sedan i torsdags.

– Det finns några maträtter som kräver mycket jobb.

• Och nu får ni visa upp er matkultur för Torsbyborna, vad tycker du om det?

<>– Jag är mycket glad över det. Vi önskade att det skulle komma många människor, det här är jättebra för oss.

Torsby muslimska förening har alltså funnits i två år och har lagt mycket kraft på att utbilda nyanlända i föreningsteknik, med tanke på det fina föreningsliv som råder i Sverige.

Initiativet till den här lyckade matsatsningen togs av Märta Nyhlén Jonsson redan i höstas och med stöd av nio sponsorer har tanken varit möjlig att förvandlas till verklighet.

Hon ser glatt hur kön ringlar lång till maten och berättar om när den stora mängden mat handlades in tidigare i veckan.

– Vi började plocka på oss turkisk yoghurt och gjorde slut på hela förrådet – 17 hinkar yoghurt, och sedan gick vi vidare till vetemjölet och köpte 14 paket, ler hon.

– Nu ska det generera något också, jag har mött personer som sagt nedlåtande kommentarer om det här, och det vill jag ha bort. Jag vill att människor ska tycka att det här är spännande, säger hon.

• Hur tänkte du inför det här?

<>– Vi träffades i styrelsen och tänkte att det här ska vi kunna göra. Jag tänkte att de kan laga mat som vi aldrig har ätit och bara att få se hur de gör...

– Vi vidgar våra cirklar och kanske kan vi göra något mer bra tillsammans, det är det jag menar.

Rätta oss
1 / 4

Det bjöds på en stor mängd mat i alla möjliga färger och med olika dofter från fyra olika länder. Kön ringlade lång och uppskattningsvis ett 150-tal besökare fick äta sig mätta.

2 / 4

Här är familjen Zaitoun som är en av 10-15 familjer som lagat all mat.

3 / 4

Marianne Thunberg och Ulla Mörck har avslutat sin första sittning och väntar otåligt på att få påbörja sin andra.

4 / 4

Efterrättsbordet bjöd på mycket av både det ena och det andra.

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!