Lördag, 27 maj - vecka 21
Säffle

Utekvällen slutade på sjukhuset

Foto: Helena Dahlgren

En trevlig kväll med vänner på ett av Karlstads nöjesställen slutade med flera veckors sjukhusvistelse.

– Jag har inget minne av vad som hände men mina vänner som var med har berättat om hur vakter och ambulanspersonalen behandlade mig. Det var under all kritik. Hade inte mina väninnor Susanne och Kattis varit med hade jag nog inte levt i dag, säger Maria.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Maria Svärd, 58 år, föll handlöst 2,5 meter och fick skallskador, hjärnblödning, två kotor i ryggen skadade, sammanlagt sex frakturer. Det var den 27 januari i år som Maria och hennes vänner gick på konsert på ett nöjesställe i Karlstad. Trevligt och trångt så Maria satte sig på en kant med ett draperi bakom. I vimlet och stojet lutade hon sig bakåt när hon skrattade och då var olyckan framme, bakom draperiet var det fritt fall 2,5 meter rakt ner på golvet.

– Visst, jag

<>Susanne Rudberg är väninna till Maria och var med kvällen det hände. Susanne arbetar inom sjukvården och tycker att det är anmärkningsvärt att ingen lyssnade på hennes varningar att inte lyfta upp Maria i stående eller sittande ställning då Maria kunde ha svåra skador efter fallet.

– Men ingen

<>Sanna, Marias dotter som också var i lokalen, berättar att när hon kom fram till sin mamma så var hennes första tanke att Maria fått en stroke då de flesta symtomen vid första anblicken tydde på det.

– Jag bad

<>Maria vill med sin berättelse få en upprättelse och påpeka för vakter och ambulanspersonal att alla kanske inte är redlöst berusade vid ett omhändertagande.

Maria polisanmälde vakterna

<>– Jag lovordar sjukhuspersonalen på CSK och i Säffle. Nöjesstället har också varit bra att pratat med och de har skickat blommor till mig. Men en ursäkt från vakterna hade känts bra att få. Jag tycker deras behandling av mig är under all kritik. Alla mina vänner har varit ett stort stöd för mig, utan dem hade jag nog gått under, säger Maria Svärd.

Rätta oss
1 / 3

2 / 3

Så här såg Maria ut i ansiktet tre dagar efter fallolyckan.

3 / 3

Maria Svärd bär en korsett som ska stabilisera ryggen så kotorna läker rätt. Då Maria inte minns så mycket om vad som hände har väninnan Susanne Rudberg, som var med på nöjesstället, berättat om vad som hände och hjälpt Maria att skriva polisanmälningarna och anmälan till patientnämnden.

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!