Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Budgeten ur värmländsk synvinkel

13:55

Regeringens budgetproposition får både ett varmt välkomnande och ett svalt. Vänsterpartiet menar att det är en budget som gynnar de svagaste i samhället. Från alliansen är man mera återhållsam.

Annons

Budgeten ur värmländsk synvinkel

13:55

Regeringens budgetproposition får både ett varmt välkomnande och ett svalt. Vänsterpartiet menar att det är en budget som gynnar de svagaste i samhället. Från alliansen är man mera återhållsam.

Äntligen jobb efter tre år

12:01

Från november jobbar Michele Scavone som elektriker på Moelven Byggmodul i Säffle – han erkänner själv att det var mer än han hoppades på när Manpower tog in honom för intervju.

Nöjesfredag

Schyffert och pengarna

11:58

VF tog Schyffert till Karlstads shoppingmecka Mitt i City för att prata om hans och Fredrik Lindströms show ”Ägd”.

70-tal igen med Horisont

12:00

Utsvängda jeans, mustasch och rörförstärkare i all ära. Det som får hårdrocksbandet Horisont att verkligen andas 1970-tal är Axel Söderbergs gälla stämma. På lördag kommer Göteborgsgruppen till Karlstad och Båten.

Hjärtklappning för skogens pinnar

11:59

Hjärtklappning. Så heter Maria ”Vildhjärta” Westerbergs nya bok om skogen – den som under årens lopp gett henne 4 000 träpinnar med tillhörande dikter. Och om man konstaterar att boken är ”Hemjord” kommer även cd-skivan med hennes trudelutter – och hennes man Johannes Söderqvist – in i bilden på ett helt naturligt sätt.

Personlighetstest-träsket

11:59

Jag har en ”typ B”-personlighet, jag vet precis vilka färger alla bokstäver i Google-loggan har, jag tycker om sommaren och min ”tv-pojkvän” är tydligen Adam från Girls. ”Hej, jag heter Frida och jag är quizberoende.”

Skälvande konsthantverk

11:49

När Joel Stuart Beck drejar är det en kamp mellan känsla och intellekt.
– Känner jag att intellektet vinner slänger jag bort och börjar om, säger han. På lördag har han vernissage hos Konsthantverkarna i Karlstad.

First Aid Kit till Karlstad

10:29

Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit åker på turné nästa år. Den 19 februari spelar de i Karlstad CCC.

Annons
Annons

Köp lösnummer

Hockeytipset

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Gustav
Födelsedag: 2014-10-06

Storsatsning på Bergvik

Konsum storsatsar på Bergvik köpcenter. Företaget lägger 200 miljoner på att bygga om och fräscha upp.

De får så många komplimanger

Varje år åker systrarna Margot, 90, och Mariann, 88, på lyxkryssning. Då sminkar de sig, fixar håret, klär upp sig, dricker martini – och råkar ut för diverse dråpligheter.

– Gör som oss, åk iväg om ni kan, uppmanar Margot.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons