Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Insändare

Usla löner och förutsättningar

02:03

Om lönen skulle ha ökat med ansvaret i mitt jobb, så skulle jag ha mer än dubbelt så hög lön nu än för femton år sedan, skriver signaturen Arg fritidspedagog.

Annons

Ovanlig "birdie" på golfbanan

14:37

Fångades på bild av fotografen Tommy Andersson.

Annons

Nuncio och Kihlström vann Elitloppet

18:49

Nuncio, tränad av Stefan Melander och körd av Örjan Kihlström, vann Elitloppet på Solvalla.

Så var Elitloppsfesten

11:44

VF.se direktrapporterade.

Annons

Högt flöde – men läget under kontroll

14:03

"Om det blir regn kan det förvärra situationen."

Ekström dominerar

20:01

Mattias Ekström fortsätter att dominera i rallycross-VM. Masen, som representerar Finnskoga MK, tog sin tredje raka seger.
Samtidigt blev det dubbelt värmländskt på pallen i RX Lites cup.

Kniven mot strupen för Crusaders

21:20

Ett tufft läge blev under söndagen ännu tuffare. Crusaders damer föll tungt hemma mot jumbon Jönköping i jakten på en slutspelsplats. Resultatet skrevs till 18–26.

Crusaders fortsatt obesegrat

17:27

Crusaders har nu sex raka vinster efter segern mot Uppsala 86ers.

Rutor krossades på Karlstadståget

14:21

"Det lät bang, bang och så krasade det till i två rutor."

”Svåraste rallyt jag har kört på asfalt”

17:10

Från seger i VM – till andraplats i det tjeckiska mästerskapet.
– Det här var nog det svåraste rallyt jag har kört på asfalt, säger Pontus Tidemand efter Rallye Český Krumlov.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Jason Huber Tång
Födelsedag: 2016-05-19
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons