Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Personalkris på akuten

23:33

På måndagen var krisen ett faktum på Centralsjukhusets akutmottagning. Fyra sjuksköterskor och en undersköterska saknades från ordinarie bemanning.
Drastiska åtgärder fick tas till för att lösa det akuta läget. Bland annat hävdes det så kallade hänvisningsförbudet.

Annons

Degerfors tappade till förlust

20:50

Degerfors hade ledningen i matchen två gånger om.
Men Jönköping Södras Daryl Smylie slog till med ett hat-trick i den andra halvleken och ledde sitt lag fram till seger med 4–2.

S och Nya alliansen ska leda Årjäng

19:48

Under måndagen höll Socialdemokraterna i Årjäng ett medlemsmöte. Där beslutades att man skulle forma en majoritet med Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna.

Maktskifte på Hammarö

18:26

Det blir maktskifte på Hammarö – men i en lite oväntad koalition. Miljöpartiet ingår inte i det nya styret.

Annons

Crusaders nya satsning

18:08

Carlstad Crusaders är Sveriges ledande förening på planen.
Nu vill klubben ta steget och bli det även organisationsmässigt – på måndagen presenterades Robert Sundberg, 40, som heltidsanställd klubbdirektör.
– En dröm för både mig och för föreningen att kunna ägna sig helhjärtat åt klubbens utveckling, säger hemvändaren.

VF-TV: Hockeystudion om Salmela

10:27

I lördags presenterades Anssi Salmela som nyförvärv i Färjestad.
Hockeystudion diskuterar värvningen och vad det innebär för den nu nio spelare stora backuppsättningen.

Toppback till Färjestad

10:26

Bara minuter efter segermatchen mot Skellefteå presenterades backen Anssi Salmela som nyförvärv i Färjestad.

FBK-back lånas ut till Malmö

16:22

Färjestad lånar ut Niklas Arell till Malmö.
– Med nio backar i truppen måste vi hålla igång och vi tror att det här är en bra lösning för Arell som kan få en bra roll i Malmö, säger Färjestads sportchef Leif Carlsson.

Stor brist på förskolelärare

14:29

Det är stor brist på vikarier i förskolor och skolor i Karlstads kommun. När den ordinarie personalen blir sjuk räcker inhopparna inte till.

Annons

First Camp kräver 20 miljoner

14:20

Augustiskyfallet förstörde First Camps anläggning på Skutberget.
Nu kräver företaget ersättning på 20 miljoner kronor från Karlstad kommun.
– Karlstad kommun ser inget sådant ansvar, säger Tomas Underskog, kommunens juridiska ombud.

Annons

Köp lösnummer

Hockeytipset

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Gustav
Födelsedag: 2014-10-06
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons