Annons

Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Polisdygnet 31 okt – 1 nov

08:14

Det har varit ett lugnt dygn enligt polisen. Två trafikolyckor har skett med personskada. Några fall av misshandel.

Annons

Värmland klart för semifinal

17:22

Värmland imponerade mot Västergötland – en klar seger med 6–1 innebär att laget nu är klart för lördagens semifinalspel. 

Ung tjej påkörd efter obscen handgest

14:52

En ung tjej pekade finger åt sin kompis. En man tog åt sig, blev förbannad och körde på henne med sin bil. Nu eftersöks han av polis.

Mc-klubben Gremiums klubblokal sönderslagen

08:46

Skadorna blev omfattande och polisen misstänker att personer ur rivaliserande klubbar kan ligga bakom.

Annons

Trafikolyckor i norr och väster

15:04

Två trafikolyckor inträffade med 20 minuters mellanrum i Arvika och Likenäs på fredagen.

Uppgifter: Tidemand testar ny WRC-Toyota

13:57

Toyota jobbar för en WRC-återkomst.
Åtminstone kommer det hela tider rapporter om tester av deras Yaris WRC-prototyp. Och nu nämns även värmlänningen Pontus Tidemand som en av testförarna.

VF kartlägger vindparken i vänern

Den stora blåsningen

10:00

"Tittar man på det i dag vore det fel att inte erkänna att det vore bättre om vi hade det här ogjort"

Annons

Nöjesfredag

Far och dotter Hallquists händelserika höst

10:12

Ida Hallquist är stjärna i Ulf Malmros nya tv-serie – hennes pappa Malte gör viralsuccé med egna filmer.

Mysig träning är också träning

10:14

Numera är det högsta mode att betrakta tevespel som en konstform, och det med rätta.

Swifts senaste kryllar av hitlistepop

Pop
10:17

Stor del av framgången kan tillskrivas övergången från country-pop till hitliste-pop.

Annons

Köp lösnummer

Hockeytipset

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Freja
Födelsedag: 2014-10-09

Storsatsning på Bergvik

Konsum storsatsar på Bergvik köpcenter. Företaget lägger 200 miljoner på att bygga om och fräscha upp.

De får så många komplimanger

Varje år åker systrarna Margot, 90, och Mariann, 88, på lyxkryssning. Då sminkar de sig, fixar håret, klär upp sig, dricker martini – och råkar ut för diverse dråpligheter.

– Gör som oss, åk iväg om ni kan, uppmanar Margot.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons