Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Kommunen tar inte till sig av kritiken

03:30

Den kritik som riktats mot Karlstads kommun efter upphandlingen av konferenstjänster faller platt.
Kommunen tar inte åt sig av synpunkterna.
– Vi tycker inte att vi behöver det, säger Lars Sätterberg, vd på Karlstad Stadshus AB.

Annons

Ger allt för sista backplatsen

22:01

Färjestad släppte fram tre värmländska juniorbackar, födda 1997, mot Frölunda. Och Hugo Enock, Alexander Leandersson och Anton Brandhammar visade att de tänker ge allt för att knipa den lediga platsen i truppen.

Stolpen stoppade Stapleton i debuten

22:25

Tim Stapleton, 34, visade positiva tendenser i sin första match i Färjestad.

Erixon spräckte långa nollan – till slut

22:40

”Nu handlar det mest om att nöta och nöta”, säger Sebastian Erixon.

VF-TV: Skogs om säsongsdebuten

21:33

Efter en axeloperation var Tomas Skogs äntligen tillbaka i spel. Här berättar backen om att vara tillbaka och om förlusten mot Frölunda.

Annons

Hellton föll mot Skara

21:16

”Oavsett resultatet, vi är på väg någonstans så i den här matchen är det ganska oviktigt”, säger tränaren Ulf Andersson efter 17–20.

Annons

KRAV-certifierad skolmat i Karlstad

20:26

Skolrestaurangerna i Karlstad kommun, i varje fall nästan alla, är nu KRAV-certifierade. Ett viktigt steg i kommunens hållbarhetsarbete, enligt Bernt Thyrell, kökschef skolområde Öst.

Flygande start på konserthösten

21:00

Med Värmlandsoperans efterlängtade Steinwayflygel på plats på Karlstad CCC gästas man inte oväntat av flera pianosolister under den kommande konsertsäsongen.

Omtag för länstrafiken

20:00

Förra omgången slutade med en misslyckad Oslosatsning och ett uppskjutet arbete. Nu ska länets kommuner än en gång dra upp linjerna för de kommande årens kollektivtrafik.

Åtta värmländskor i befruktningskö

19:00

Åtta värmländskor köar för att få hjälp med assisterad befruktning för ensamstående.
Men ännu vet ingen när det kan bli dags.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Wilma
Födelsedag: 2016-01-12
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons