Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Många behöver ekonomiskt bistånd i Filipstad

19:12

Hög arbetslöshet och många nyanlända gör att de ekonomiska bistånden ligger högt i Filipstad. Tio procent av befolkningen i kommunen fick socialbidrag under 2015.

Annons

Lagarna studentfirandet bryter mot

21:20

Ett klassiskt studentfirande innehåller en mängd lagbrott med påföljder från några hundralappar i böter till – i värsta fall fängelse.
VF har kartlagt överträdelserna vi begår för att ”de hör till”.

Annons

Nya båtbuss-
linjen invigdes

16:24

Från idé till verklighet.

Annons

Brexit tog marknaden på sängen

16:20

En finansiell chockvåg sköljer över världen efter beskedet.

Larssons svar efter Landmarks sms

14:39

Nina Larsson efter angreppet från Landmark: "Måste betraktas utifrån att han hamnat i ett pressat läge".

Landmark: "Personförföljelse"

16:56

Går till attack i sms: "Inte bara drabbat mig utan också resten av familjen"

Glatt firande på Alsters herrgård

15:25

Vädergudarna stod på värmlänningarnas sida när det var dags för midsommarfirandet.

Förskolan tjuvstartade midsommar

09:53

Jordgubbar, dans, fest och regn – nu är efterlängtade helgen här.

Varmt men molnigt på midsommar

19:27

Lokala skurar och 20 plusgrader runt om i länet.

Filper (SD): "Mycket glädjande"

12:39

Förvåning över resultatet – men ändå tummen upp.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Wilda
Födelsedag: 2016-04-25
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons