Annons

Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Bonde drev bordell

11:36

Under flera år ska bondeparet ha bedrivit bordellverksamhet dit "flertalet kunder" har kommit.

Annons

Lorentz till Båten-festival

10:41

B in the park arrangeras på nytt i sommar.

Värmländsk duell i kvalet

10:30

Karlskrona och Erik Thorell ser fram emot SHL-kamp med Västerås och Simon Fredriksson

Katterna tar över
den japanska ön

09:04

En armé av förvildade katter har tagit över den lilla ön Aoshima i södra Japan.

Annons

Strömavbrott i Forshaga

08:14

För ett fåtal hushåll kommer strömmen vara borta till eftermiddagen.

”Får ont ibland
– kör bara hårdare”

09:41

Nioåriga Tilda Karlsson har hittat sin sport i judo – en av 130 tävlande i Pokaljakten som fortsätter att växa

Andraplats för Oliver Hallberg

09:41

"Det roligaste med judo är att det går snabbt och händer mycket"

Ungdomar åkte med hjälp till Katmandu

08:01

Operation Nepal heter en ungdomsgrupp med säte i Vålberg. Nyligen var gruppen på sin andra välgörenhetsresa till Katmandu.

Annons

Appen som ska stoppa mobbning

07:19

Tobias Wernius har utvecklat en mobilapp för att göra skolorna säkrare.

Tomt på kontanter i Skoghall

07:25

"Jag blir förbaskad"

Annons

Köp lösnummer

Hockeytipset

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Emilio Andic Ferri
Födelsedag: 2015-02-21
Inför Livet värt att leva-veckan

Hon ger hjärn-tumören en match

När journalisten Pamela Andersson Alselind drabbades av en obotlig hjärntumör bestämde hon sig för att lägga all energi på roliga och viktiga saker: "Jag är övertygad om att det är därför jag fortfarande kan prata så bra, minnas så bra och jobba hundra procent"

Hon forskar bort bilberoendet

Tar du bilen till jobbet? Trots att det finns bra kollektivtrafik? Förtvivla icke: att byta färdsätt ÄR svårt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons