Annons

Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Fasta situationer fällde KBK

22:49

KBK stod upp bra mot superettanlaget Hammarby. Men ”Bajen” avgjorde matchen på fasta situationer och vann med 2–1.
– Det är ingen slump att de avgör på fasta situationer, säger Oskar Alvers.

Annons

Polisen varnar efter många stölder

22:24

Ett 60-tal vinterdäck stals under natten mot onsdag hos ett företag vid Timmermansgatan i Grums.

Förslag på mininivåer för stora rovdjur

19:46

Samverkansrådet i Mellersta Sverige lämnade på onsdagen in sitt förlag om fördelning av mininivåer på stora rovdjur till Naturvårdsverket.

Försumlighet kostar polisen tusentals kronor

16:30

En beslagtagen moped blir en dyr historia för polisen.

Annons

Kvartett åtalas för stor verktygsstöld

15:59

Vid ett inbrott i en verkstad försvann verktyg till ett värde av 100 000 kronor. Verktygen hittades i en bil, och fyra män åtalas nu för stöld.

Nu börjar satsningarna på Tåg i tid

15:09

Nu startas projektet med att få en snabbare och tätare tågtrafik mellan Stockholm och Oslo. Första etappen av fyra börjar i Väse och 2025 ska alla etapperna vara genomförda.

Död varg hittad i Mangskog

14:37

I slutet av augusti hittade en man en död varg i närheten av Tobyn.

Annons

Vägarbete orsakar kraftiga köer

13:03

Vägarbete på E 18 mellan Skattkärr och universitetet orsakar nu stora köproblem.

Divison ett - fyra dagar kvar

Bröderna Odhe – Forshagas vinnarskallar och hjärta

13:18

De tacklar varandra trots att de spelar i samma lag på träningarna och skjuter puckar i ilska mot varandra.
Andreas Odhe och Daniel Odhe är de enorma vinnarskallarna som går i bräschen för Forshagas förbättrade attityd.
– Man kan vinna matcher på bara attityd, säger lillebror Daniel.

Siktet inställt på mittenskiktet

13:19

Den prekära skadesituationen har bytts mot ett fullt och formstarkt lag. Nu siktar förra säsongens bottenlag Forshaga mot en betydligt bättre säsong.

Annons

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Viggo Arvidsson 2014-09-01
Födelsedag: 2014-09-01
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons