Annons

Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Brand i småbåtshamn

19:45

Under onsdagskvällen började en båt i Hedens småbåtshamn att brinna.

Annons

Skogsbrand i Sunnemo

19:17

Klockan 13.40 larmades SOS om en skogsbrand norr om Sunnemo.

VF-TV: Tollefsens tuffa välkomsthälsning

19:15

Färjestad inledde säsongen på allvar under onsdagen då laget gick på is i Löfbergs Arena.
Även om det var en lugn träning passade Ole-Kristian Tollefsen på att hälsa nyförvärvet Linus Persson välkommen på sitt eget vis.

Misshandlades på Finlandsfärja

18:52

En 22-årig man från Grums misshandlades på en Finlandsfärja i måndags.

Annons

Nya skyltar lyser med sin frånvaro

17:18

Tvåmiljonerssatsningen på att byta ut de digitala välkomstskyltarna i Karlstad har dragit ut på tiden. Men i höst räknar kommunen med att informationstavlorna längs E18 lyser med modern teknik.

Larm om skogsbrand

14:58

Vid 14.34 larmades SOS om en skogsbrand i Kyrkebyn i Segmon.

Löpare jagades av zombier

12:27

En löpartävling i Moskva förvandlades till en mardröm då deltagarna jagades av zombier. De blodiga zombierna gjorde loppet mer spännande och fick löparna att springa för sina liv.

Annons

Bilen – en dödsfälla vid åskoväder

10:31

Glöm allt du lärt dig. Din bil skyddar inte längre vid åskoväder. Risken är att den börjar brinna vid ett blixtnedslag.

Kvinna svårt brännskadad vid misshandel

06:23

Strax efter klockan tolv i natt greps en 50-årig man för grov misshandel på sin sambo. Kvinnan hade svåra brännskador på huvud och hals.

Misshandlade sambo med tillhyggen

07:47

En 32-årig man sökte i natt upp en kvinna och misshandlade henne med tillhyggen och tillfogade henne brännmärken genom att bränna henne med cigaretter.

Annons

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Charlie
Födelsedag: 2014-05-04
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons