Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Erkänner rattfylla – nekar vårdslöshet

23:55

En 34-årig man har stämts för att ha kört rattfull i Arvika i mars tidigare i år.

Annons

Sommarbilden 2016

Skicka in ditt bidrag till Sommarbilden 2016

13:39

Nu är det dags att skicka in era bidrag till VF:s fototävling Sommarbilden 2016.

Annons

Kroggäst påstod sig ha bomb i väskan

19:05

Natt till lördag påstod en gäst på Tempel nattklubb att han hade en bomb i väskan.

Annons

Husbilar parkerar olagligt

17:30

Ställplatser för husbilar saknas i Karlstad och det ställer till det för turistbussarna. På deras p-plats står oftast en husbil, vilket är olagligt.

Supersyskonen som lyckats i olika idrotter

14:58

VF har träffat en syskontrio som lyckats på olika sätt, på olika nivåer och i olika idrotter.

Seger – och otäck skada

19:26

Karlstad BK tog under lördagen en fullständigt nödvändig seger för att inte bli avhängt från toppstriden.

Misshandel i centrala Karlstad

14:34

Klockan 02.40 natt till lördag larmades polisen om en misshandel på Kungsgatan i Karlstad.

Stick och brinn, blodsugare

12:54

Inte nog med att de sticker och lapar blod. De skär, spottar gift och sprider sjukdomar också. VF har lusläst information om steklar, tvåvingar och kvalster. Välkomna att suga i er lite fakta.

Ifrågasatte killgäng
– blev nedslagen

11:45

En misshandel inträffade i Torsby natt till lördag.

FBK:s nya träningsupplägg

11:28

Fler hårdare men kortare pass väntar inledningsvis.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Amanda
Födelsedag: 2016-07-13
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons