Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Bröt upp åtta förråd och byggde ”bo”

19:00

En person gjorde inbrott för att skaffa sig ett hem.

Annons

Hennes bullbak blev en miljonindustri

17:00

Hennes blogg har fler läsare än tidningen Elle. Ändå är det många som har svårt att se Clara Lidström och andra bloggare som företagare.

Fokus på hjärtsjukvård under Hjärtemånaden

23:34

Den 14 februari infaller Alla hjärtans dag. Som en följd av detta kallas februari Hjärtemånaden.
Då lägger Riksförbundet Hjärt-lung och dess lokalavdelningar fokus på hjärtan, hjärtsjukdomar och hjärtvård.

Allt fler övergivna skrotbilar

19:07

Antalet övergivna skrotbilar ökar i Värmland och åtta av länets 13 kommuner upplever det som ett problem.

Annons

Flera firade jul på Åstorpsgården

När Nors församling bjöd in till en öppen julafton på Åstorpsgården blev det välbesökt.

– Jag har saknat det här, säger Maria Barthelsson.

SM-SEMIFINAL 1:7

Mållöst efter första perioden

Växjö tar emot Färjestad i den första SM-semifinalen i bäst av sju.
Efter första perioden är ställningen 0–0.

SM-final

Historisk förlust för Färjestad

17:46

Färjestad gjorde första målet.
Sedan rasade allt.
Skellefteå körde över värmlänningarna och vann den tredje finalen med hela 8–1 – den största segermarginalen i en final på 59 år.

Carlsson ger upp gulddrömmen

20:00

Färjestadstränaren Leif Carlsson sågade sitt lag efter brakförlusten i norr.
Sedan erkände han i Kanal 5 att chansen att vinna guld är borta.
– Som det är i dag finns det inte en enda procent egentligen, säger han.

Wallin: Vi är inte döda än

20:13

Färjestads tidigare lagkapten Rickard Wallin, 34, hade svårt att hitta orden efter förnedringen.
– Men vi är inte döda än och så länge vi inte är det kommer vi inte att sluta kämpa, säger han till Kanal 5.

”Vi sviker både PW och Pekka”

18:51

Magnus Nygren var märkbart tagen i pausen mellan andra och tredje perioden.
– Det är klart att det är jobbigt, en rejäl jävla uppförsbacke. Det är inget att hymla om, säger han till Kanal 5.

Annons
Annons

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Anniie
Födelsedag: 2014-02-22
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons