Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Säsongens mål – och nervdaller för Karlstad

19:52

Karlstad IBF lekte innebandy i två perioder och svarade bland annat för säsongens läckraste mål.
Sedan fick de stora darren.
– En läropeng. Det går inte att slappna av, säger Adam Colling som trots allt ledde sitt lag till final i SSL-kvalet.

VF-TV: Borsch Reniers om rysaren

18:59

Rasmus Borsch Reniers var övertygad om att Karlstad IBF skulle vinna den andra matchen mot Fagerhult Habo.
Han fick rätt – men det satt långt inne.

Karlstad IBF till kvalfinal

18:40

Karlstad IBF är klart för kvalfinal till SSL efter två raka segrar mot Fagerhult Habo.
Men det blev rejält spännande i slutperioden när Karlstad vann med 8–7 på hemmaplan.

Annons

Hon vann SM i drag med sina hundar

18:11

Säsongen avslutades med ett SM-guld i slädhundsdrag för Anna-Carin Lönn och hennes två riesenschnauzerhanar.

Uppgifter: Allsvensk forward till Färjestad

14:49

Timrås forward Johan Persson, 25, är enligt bloggaren Mr Madhawk klar för Färjestad.
– Han är klar och har skrivit på. Färjestad ska bara offentliggöra det, säger en mycket initierad källa med bra insyn i FBK till bloggen.

Lördagskrönikan med Stefan Holm

Några nervösa rader

14:19

Jag gillade alltid Lasse Brandebys karaktär Kurt Olsson. Men det finns nog ärligt talat få personer som ställt till det mer för oss höjdhoppare genom åren.

Annons

Glöm inte: Nu blir det sommartid

16:06

Inatt ställer vi fram klockan en timme.

FBK vill behålla Grundel

13:22

Men kan inte lova att han får den powerplay-tid han vill ha.

Carlsson om Earl: "Ser honom som förstecenter"

13:22

Färjestad har använt alla möjliga kanaler för att känna sig säkra på att Robbie Earl ska bli en lyckad transatlantvärvning.

Earth hour 20.30-21.30

En rumpkick till miljöpolitiken

12:57

Vad kan vi som privatpersoner göra resten av året för att minska vår klimatpåverkan? VF tog ett snack med miljöhandläggare Mikael Haster på Karlstads kommun om både Earth hour-kampanjen och om vardagssmarta miljötips.

Annons
Annons

Köp lösnummer

Hockeytipset

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: emma
Födelsedag: 2015-03-08
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons