Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Webb-TV: Rosendal om segern

Filippa Rosendal var en av de stora hjältarna när Karlstad IBF besegrade Strömsbro i den andra matchen av SSL-kvalet. I morgon spelas den tredje och avgörande matchen.

Här intervjuas Rosendal av VF-sportens Jacob Järpegård.

Annons

Tekniska problem med eVF

Vi har stött på tekniska problem med eVF och onsdagens pdf-tidning kan därför bli försenad. 

Annons

Man anmäler Vårruset för diskriminering

14:45

En man i Karlstad har anmält löpartävlingen Vårruset i Karlstad till Diskrimineringsombudsmannen eftersom bara kvinnor får lov att delta.

Annons

Adam Colling klar för Karlstad

14:29

Förra veckan skrev Tom Colling på för två nya år med Karlstad IBF.
Nu är även brodern Adam klar.
Även han har skrivit ett tvåårskontrakt.

Lärare vill ha traditionella bänkar

14:23

En lärare i årskurs 1-3 vid Älvstranden bildningscentrum i Hagfors är starkt kritisk till att eleverna inte har vanliga skolbänkar utan bord och lådsystem. Möbleringen bidrar till oro i klassrummet, menar hon.

Bostäder och aktiviteter i Långflon

13:54

I augusti ska etapp två av Långflons köpcentrum börja byggas. Nu presenteras också nästa satsning: Destination Långflon med motell och aktiviteter i den lilla byn.
– Vi måste bygga omgående, säger projektledaren Glenn Mattsing.

Bostadskö i Hagfors

13:48

Kommunala bostadsbolaget Hagforshem AB har de senaste åren rivit många lägenhetshus. I dagsläget har bolaget kö till alla sina lägenheter.
– Jag tycker vi har nått en ganska bra balans på bostadsmarknaden i kommunen, säger Hagforshems vd Caj Olsson.

"Försvunnen" man låg på sjukhus

19:57

(Uppdaterad 13.51) Den man som igår rapporterades försvunnen har återfunnits på ett sjukhus i Norge. Han hade råkat ut för en bilolycka.

VF:s vd föreslås bli ordförande

12:34

Ulrika Obstfelder Peterson, till vardags vd på Värmlands Folkblad, föreslås bli ny ordförande i Handelskammaren Värmland. Hon kommer då att efterträda nuvarande ordföranden Leif Nilsson.

John Persson till FBK

10:01

Färjestad BK har skrivit kontrakt med den svenske forwarden John Persson, 23 år.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Ludvig
Födelsedag: 2015-03-19
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons