Annons

Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Ett mecka för veteranbilsentusiaster

05:37

430 bilar från bilens barndom fram tills 1970 samlades igår vid hembygdsgården i Brunskog. Anledningen: Veteranbilens dag i Gammelvala. Den numera årligt återkommande gästen – Bosse Bildoktorn – var på plats för att diskutera bilar med entusiasterna.
– Det är den totala blandningen här som jag charmas av, säger han.

Annons

Tar strid om strandskydd till regeringen

03:57

Kristinehamns kommun vill att strandskyddet ska upphävas på en fastighet i området Vålösundet, ett område som nu är under utbyggnad.

Heta känslor i damderbyt

22:58

Emelie Andersson var bara sekunder från att bli stor hjälte för sitt Qbik.
Men.
En sent dömd straff grusade de planerna.
Och efteråt rasade Karlstadslaget:
– Vi blev rånade, suckar hon efter 1–1 (0-1) i derbyt.

Strömlöst i Skoghall

21:40

(Uppdaterad) Drygt 400 kunder i Skoghall är just nu strömlösa, meddelar Fortum.

Annons

Störningar i tågtrafiken

20:18

(Uppdaterad) Det råder just nu störningar i tågtrafiken. På grund av en nedriven kontaktledning utanför Göteborg har sträckan Göteborg-Karlstad varit okörbar under två timmar.

Nya båtplatser planeras i Karlstad

18:19

Det finns ett väldigt tryck på båtplatser i Karlstad och just nu pågår flera projekt för att kunna öka antalet. Redan till nästa båtsäsong kan 90 nya båtplatser ha byggts.

Åtalas för utpressning av Grumsbo

15:38

En 23-årig man från Grums och en några år äldre man från Rydaholm i Småland åtalades på onsdagen för utpressning mot en annan Grumsbo.

Annons

LRF vill ha licensjakt på varg

15:19

Länsstyrelsen måste börja överväga licensjakt på varg.
Det anser Patrik Ohlsson, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund i Värmland.
– Populationen är så tät att så situationen är ohållbar, säger han.

Försvarsspelet nyckeln i derbyt

14:16

Mallbackens IF har släppt in nio mål på 13 matcher.
Det är siffror som skvallrar om lagets starka defensiv.
Och också en hel del om hur de här tjejerna resonerar inför kvällens derby.
– Det ska vara svårt att få hål på oss, klargör Sarah Bergman.

Elin Nyman vill skjuta hem segern

14:17

Ett rekordkort uppehåll är över. Ikväll påbörjar Qbik sin höstsäsong på allvar. Och dessutom jakten på tre av de viktigaste poängen på hela året.

Annons

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Charlie
Födelsedag: 2014-05-04

Alla bilder från Putte i Parken

VF:s fotograf HP Skoglund delar med sig av de bästa bilderna från festivalen i Mariebergsskogen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons