Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Traditionsenligt
tågande i Skoghall

12:09

Under paroller som ”Bort med delade turer”, ”Trygghet för alla” och ”Utan miljötänk ingen framtid” tågade ett 50-tal förstamaj-demonstranter genom Skoghall.

Annons

Dansade in våren på Wärmlandsdansen

09:36

Två kvällar fulla med dans. Det var ett faktum i helgen då Wermlandsdansen arrangerades på CCC i Karlstad för första gången. Nära tusen förköpsbiljetter såldes och många norrmän var på plats.

Annons

Traditionsenligt firande
i Mariebergsskogen

09:00

En stabil manskör, lätt frusna fingrar och tjock rök som ringlar sig över åskådarna. Vad blir det tillsammans? Valborgsmässoafton såklart!

Annons

Här marscherar arbetarrörelsen i dag

10:29

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tågar i dag traditionsenligt på en rad platser runt om i landet för att fira första maj. Samtidigt har polisen laddat upp för oroligheter när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen marscherar i Borlänge.

Kvinna allvarligt skadad efter olycka

08:21

Två kvinnor blev påkörda under valborgsnatten. En skadades allvarligt.

Polisdygnet 1 maj

08:11

Fyra trafikolyckor med personskada och tre rattfyllerier. Tjugo personer omhändertagna för fylleri i länet under natten. Ett relativt lugnt Valborgsmässofirande.

Johansson till San Diego Chargers

01:39

Han blev inte draftad – men San Diego Chargers plockade upp Sebastian Johansson som free agent direkt.
– Nu är man en NFL-spelare, jublar han när VF.se får tag på honom.

Gulas stannar
i Färjestad

18:01

Färjestadsfansen får behålla sin största kelgris.
Enligt uppgifter till VF-sporten blir nämligen tjeckiske målkungen Milan Gulas, 30, kvar i FBK.

Nej till KFC – får ingen kamera

20:00

Kentucky Fried Chicken, KFC, vill ha kameraövervakning vid den nya restaurangen i Välsviken. Men länsstyrelsen säger nej.

”Vinner inte genom att vara snälla”

21:38

Carlstad Crusaders blev nollat på hemmaplan och chansen att försvara Champions League-guldet borta.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Ludvig Nilsson
Födelsedag: 2016-04-15
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons