Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Nöjesfredag

Geldof intar Karlstad

11:05

Det finns två saker Bob Geldof inte pratar om - dottern Peaches död och The Boomtown Rats hit I don’t like mondays. I övrigt är han öppenhjärtig när VF ringer.

Torrnål kräver tid och tålamod

11:04

Sedan två år jobbar konstnären Veronica Odén, från Åmål, med torrnål. Det tar tid, det gäller att undvika misstag.

Mitt i näthatet

11:00

Det är sällan jag hör någon rikta hat och hot direkt mot människor i riktiga livet. På sociala medier händer det varje dag.

Annons

Människohandel misstänks i Säffle

05:57

En person misstänks för människohandel. Offren ska vara tiggare i Säffle. Sedan tidigare pågår en utredningen om människohandel med tiggare i Årjäng.

Annons

Punkterad lunga för Mellgren

09:02

Punkterad lunga och brutet revben. Det är skadorna som Anders Mellgren ådrog sig i torsdagens krasch.

Annons

Gråa nyanser Osslers melodi

09:40

Rockmusikern och fotografen Pelle Ossler blev gråhårig tidigt. Tur då att det är hans favoritfärg.

VF-TV: Schlagerfeber i Australien

10:19

Australiens medverkan i Eurovision Song Contest skapar schlagerfeber i hemlandet. Och Guy Sebastian utpekas som en het vinnarkandidat.

Vårruset 2015

8 805 glada Vårrusare

09:07

Strålande sol, 8 800 glada miner – och en picknickmatta som var på håret att ta sig in i Guinness rekordbok. Artikeln innehåller bildspel.

Gamla plastpåsar hamnar på museum

08:28


Britta Berglund i Värmlandsbro blev känd för sin 50-åriga samling av plastpåsar då hon i april i år lade ut en annons på Blocket. Nu hamnar påsarna på Värmlands museum.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Alvar Svanström
Födelsedag: 2015-04-27
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons