Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Tromb överraskade i Lysvik

16:00

Helt plötsligt och oväntat drog en tromb in över Lysvik under torsdagseftermiddagen. Tromben ställde till en hel del oreda bland annat vid Lysviks camping.
– Det kom så fort. Ett träd har vält och stol och bord har flugit iväg från uteserveringen, säger Alexandra Jansson som jobbar på campingen.

Annons

Bilfärd slutade i jordvall

16:18

En singelolycka inträffade vid Holmedal strax efter klockan 15 på torsdagseftermiddagen.

Rebecka: Det knöt sig i magen

13:51

Nästan exakt tre år efter terroristdåden i Oslo och på Utøya kom beskedet om ett terrorhot mot Norge.
– Det är klart man är lite orolig, säger värmländska Rebecka Gröndahl som bor och jobbar i Oslo.

Terrorhot mot Norge

10:16

(Uppdaterad 11.20) Det finns ett konkret terrorhot mot Norge, enligt den norska säkerhetspolisen.

Legionellasjuka efter bubbelbad

11:38

(Uppdaterad 12.44) Sju personer blev sjuka i symtom som liknade legionellainfektion sedan de badat i en jacuzzi vid Bomstadbaden i Karlstad.

Annons

E-Type: ”Vore korkat att ändra på mitt sound”

13:34

Han ser sig mer som entreprenör och krögare än artist numer. Ändå turnerar Martin ”E-Type” Eriksson oförtrutet vidare.
Ikväll kommer han till Fryksdalsdansen.

Får drömchans i Mellanöstern

12:48

I tisdags gjorde han ett gästinhopp i Degerfors U21-lag.
På fredag lyfter planet till Tunisien.
Då är Haytham Chebil, 19, inbjuden till ett träningsläger med klubben Al Nasr från högstaligan i Libyen.
– Jag älskar att träna så detta ska bli roligt, säger han.

Supervärmen i värmland

Värmechocken: Klass 2-varning

09:08

Glöm den tidigare klass 1-varningen. Nu uppgraderar SMHI varningen för Värmland.

Eldningsförbud i hela Värmland

11:23

Från och med i morgon råder eldningsförbud i hela länet. Anledningen är att det är extremt torrt i skog och mark och risken för skogs- och markbränder är väldigt hög.

Splittrad klädkod under sommaren

08:28

Shorts på arbetsplatsen eller inte? VF tog tempen på några yrkesgrupper för att se hur de har det i värmen.

Annons
Annons

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Charlie
Födelsedag: 2014-05-04
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons