Annons

Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Påssamling lockar drömbud

10:56

1 500 plastpåsar från Värmland, Sverige och andra platser i världen.
Nu säljer Britta Berglund sin unika samling – och intresset är stort.
– Jag hoppas att någon kan ta hand om dem, säger hon.

Annons

Webb-TV: Rosendal om segern

Filippa Rosendal var en av de stora hjältarna när Karlstad IBF besegrade Strömsbro i den andra matchen av SSL-kvalet. I morgon spelas den tredje och avgörande matchen.

Här intervjuas Rosendal av VF-sportens Jacob Järpegård.

Tekniska problem med eVF

Vi har stött på tekniska problem med eVF och onsdagens pdf-tidning kan därför bli försenad. 

Universitetet hedrar Kenya-offer

09:24

I dag tystnar Karlstads universitet.

Annons

Tågstrulet: Tågen stoppas helt

06:24

Stoppas helt under reparationsarbetet.

Genusgruppen:
1 man – 50 kvinnor

07:18

Jämställdhet är en prioriterad fråga inom barn- och ungdomsförvaltningen.
Men i det genusnätverk som lärarna själva har finns bara en aktiv man.

”Jämställdhet lyfts ofta som en kvinnofråga”

07:19

Tre män på 50 kvinnor är ingen slump.
Det menar genuspedagogen Annette Carlsson som håller i nätverket.

Kommunens specialgrepp misslyckades

07:19

En specialdesignad jobbannons skulle få fler män att söka vikarietjänst inom förskolan.

Två till sjukhus efter misstänkt narkotikabrott

06:32

Hämtades med ambulanshelikopter.

Stal kundvagn med varor – anhölls

06:37

Traskade rakt ut ur butiken med hel kundvagn fylld med varor.

Annons
Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Ludvig
Födelsedag: 2015-03-19
Ny blogg på VF.se

Renovering av drömtorpet

Jakten efter ett sommarhus blev ett större projekt än Christina Jarnlid och Mikael Lindblom hade tänkt sig. Men kärleken till huset gjorde också att sommarhuset blev permanent bostad, trots att renoveringen fortfarande pågår. Nu bloggar Christina på VF om projektet.

Ny fotbollsblogg

Premiär för ny blogg på VF.se

Nu är det klart. Det startas en ny fotbollsblogg på VF.se. Den kommer att rattas av sportjournalisten Jonas Andersson – en riktig fotbollsfantast med gedigen bloggerfarenhet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons