Annons

Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Ljuddämpare och lampa på gevär

08:11

I baksätet låg laddade gevär med ljuddämpare och lampor. Männen menade att utrustningen behövdes för grävlingsjakt. I dag hålls rättegången.

Annons

Stoppades med 10 kilo amfetamin

08:11

Tidigt på söndagseftermiddagen stoppade tullpersonal vid Hån en personbil.

Överdos av Spice

07:56

Igår kväll fick en person föras till sjukhus efter vad man förmodar var en överdos av nätdrogen Spice. 

Torbjörn Nyvall slutar som chef för ambulanssjukvården

07:03

Torbjörn Nyvall slutar som chef för ambulanssjukvården och kommer att få nya arbetsuppgifter inom landstinget. En tillförordnad verksamhetschef kommer att ta över arbetsuppgifterna under en period i väntan på att en ny verksamhetschef för ambulanssjukvården har rekryterats.

Annons

Arbete utan bygglov stoppat

04:55

På tisdagen stoppad Thomas Backelin (S), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, arbetet med uppsättning av byggmoduler i Storfors.
Först i dag torsdag ska nämnden behandla bygglovet på Norra industriområdet.

Hotade ”klippa” sitt ex med en uzi

04:47

En 36-årig man har åtalats för flera brott. Under sommaren ska han ha sökt upp en kvinna som han tidigare hade en relation med. Mannen misstänks ha slagit henne, tagit strupgrepp och spottat på henne.

Rusta upp psykiatrin

04:30

En 24-årig kvinna berättar i DN (20/10) om sina kontakter med psykiatrin. Hon har två diagnoser, tre självmordsförsök och många år av medicinering i bagaget.

Annons

Rusta upp psykiatrin

04:30

En 24-årig kvinna berättar i DN (20/10) om sina kontakter med psykiatrin. Hon har två diagnoser, tre självmordsförsök och många år av medicinering i bagaget.

21-åring gripen efter misshandel

21:56

En 21-årig man greps i Arvika på onsdagskvällen misstänkt för misshandel. Offret ska enligt polisen vara en 18-årig kvinna.

Färjestad föll i straffdrama

21:41

Färjestad mot Modo gick till straffar efter 2–2.
Där lade Milan Gulas pucken i stolpen och Joakim Hillding prickade ribban.
Victor Olofsson såg till bonuspoängen stannade i Modo som ende målskytt i straffläggningen.

Annons

Köp lösnummer

Hockeytipset

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Gustav
Födelsedag: 2014-10-06

Storsatsning på Bergvik

Konsum storsatsar på Bergvik köpcenter. Företaget lägger 200 miljoner på att bygga om och fräscha upp.

De får så många komplimanger

Varje år åker systrarna Margot, 90, och Mariann, 88, på lyxkryssning. Då sminkar de sig, fixar håret, klär upp sig, dricker martini – och råkar ut för diverse dråpligheter.

– Gör som oss, åk iväg om ni kan, uppmanar Margot.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons