Annons

Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Handlare rasar över segt bygge

09:37

Östra Torggatan i Karlstad skulle ha varit klar till början av december. Nu drar det ut på tiden ytterligare ett par veckor – till handlarnas besvikelse.

Annons

"Stor risk att andra kommer hit"

06:42

EU-migranterna som slagit läger i ett parkeringshus i Karlstad ser inte bara fördelar med förslaget att kommunen upplåter mark till frivilligas husvagnar.

Så gör man på andra platser i Sverige

06:46

– Ska vi ignorera och låta människor dö på våra gator, frågar sig Sanna Detlefsen, verksamhetsledare för projektet Crossroads i Linköping.

Insamling till Stöd för hemlösa Värmland

07:46

Kläder, filtar och täcken ligger i stora högar på golvet i lokalen på Sjömansgatan 1 i Karlstad. Längs en vägg står stora säckar i väntan på att tömmas.

Nöjesfredag

Nu kommer 30-åringen The Real Group till Säffle

09:57

Att fylla 30 är väl ingenting. Men om man under den tiden gjort 60 – 80 konserter med 100 resdagar varje år, kan man känna sig stolt. Katarina Henryson, alt, tycker att The Real Group är ett kollektiv som gör skäl för namnet.

Kan Stieg så kan jag

10:05

Nyligen gästade författaren David Lagercrantz SVT:s Babel för att tala om det märkliga uppdrag han fått: Att fortsätta med Stieg Larssons Millenium-svit.

Konstklubben som arrangerar undergångsfest

10:02

Hur förhåller vi oss till döden?

Lite för mycket av det goda

10:02

Eminem är superproduktiv för närvarande.

Nye KBK-tränaren fixade jobbet själv

08:52

Paul Olausson, 40, tar över som tränare i Karlstad BK – efter att själv ha ringt upp klubben och erbjudit sina tjänster.
– Det är ett väldigt intressant lag, säger Olausson.

Annons

Så ska Larssons karriär räddas

08:28

Kalmar FF:s värmlänning Stefan Larsson har inte gett upp – nu blir han även tränare.

Annons

Köp lösnummer

Hockeytipset

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Minelle
Födelsedag: 2014-09-20

Hon vill lära oss dricka bättre kaffe

Möt Anna Nordström, en av landets högst diplomerade kaffeexperter och mäktigaste fikatrendsättare.

Annons

Angelica Rage vill inte ”göra det sedan”

Forshaga hade med största sannolikhet inte sett ut som det gör om det inte varit för Angelica Rage. Nu slutar hon som kommunalråd efter 20 år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons