Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Stort varsel på Fimek

16:09

Fimek varslar 36 anställda om uppsägning. Det innebär att företaget riskerar att halvera personalen.

Annons

Direktiv slår hårt mot kommuner

15:42

Reaktionerna på EU:s vattendirektiv är kritiska. Bland annat i Säffle, en av länets hårdast drabbade kommuner.

Kvinna fick raket genom brevinkast

13:54

Igår utsattes en kvinna i Årjäng för ett försök till mordbrand - någon slängde in en fyrverkeripjäs genom brevinkastet.

Nu börjar bygget

Kil
13:19

Nu har startskotten gått för byggandet av det nya bostadsområdet Lövenstrand.

Annons

Säljer i stället för att tigga

12:42

Nu har gatutidningen Folk är folk kommit till Värmland. En tidning som ska fungera som ett alternativ till tiggeri.

Nöjesfredag

Grafitta på väggen

12:29

Under en veckas tid har Carolina Falkholt ”gått in i väggen” på Kristinehamns konstmuseum; sex meter hög, 21 meter lång täcks den till stora delar av hennes verk med samma namn som utställningen – Sociation.

Fint uppdrag för Stinnerbom

12:24

Västanå teater får inleda årets gala i Stockholm.

Fars i 50-talsidyll

12:23

Förvecklingshumor i 1950-talsidyll. I kväll ges föreställningen Brännvin i kikar’n på CCC i Karlstad.

Vägrade på grund av fel information

Ville till Karlstad – hamnade i Långserud

11:08

Flyktingarna hade fått fel information. De trodde att de skulle till Karlstad. Migrationsverket beklagar bristerna. Nu förs männen tillbaka till Långserud.

Flyktingar sov i buss

09:00

Igår kväll vägrade de att flytta in på flyktingboendet i Långserud - sov hela natten utanför polishuset i Karlstad.

Annons
Annons

Köp lösnummer

Hockeytipset

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Mio
Födelsedag: 2015-02-03

Vinn en I-pad!

Var med i bildtävlingen "Livet värt att leva".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons