Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Chefredaktören
fyller jämnt

11:12

"En gång, när jag varit kritisk mot Bushs krig i Irak, dök en man upp på VF för att dänga mig"

Annons

vf-tv i artikeln

Tutar och kör för lika villkor i branschen

13:46

Köerna av lastbilar verkade oändliga när de körde i karavan när de intog Karlstad under lördagen.
Lastbilskonvojen var en manifestation från olika organisationer som vill trycka på för lika villkor i branschen.

VF-tv: Carl Bildt som barnvakt

09:44

Mat, lek och nattning – är det något som en utrikesminister klarar av?

Man sparkades i huvudet

08:34

Misshandlades grovt med sparkar – bröt käken.

Annons

80 får gå på Akzo Nobel efter varslet

12:00

Ett 80-tal anställda kommer att få sluta på Akzo Nobel i Kristinehamn av de 90 som varslades i somras.
Redan har drygt 20 personer lämnat lagret efter nedläggning.
Övriga 60 berörs när tillverkning flyttar om drygt ett halvår.

Finskt företag kan ge 30-40 nya jobb i Kristinehamn

13:00

När miljöprövningen är klar kan det bli 30-40 nya jobb då företaget OY Finnfoam etablerar verksamhet i Kristinehamn.
Exportchef Kari Soitamo, säger att det är Kristinehamns logistiska läge som avgör.

Kvalplats nära för FBK

20:01

Kvalet kommer allt närmare. Efter seger mot Leksand behövs bara fyra poäng i de sista omgångarna för att säkra en kvalplats.
– Det var tre viktiga poäng, säger Sara Kask efter 4–1 hemma mot Leksand.

”Gôtt att spela igen”

19:40

Tom Colling gjorde en efterlängtad comeback mot Lerum.
Karlstads centerstjärna blev målskytt direkt och visade även att kemin med brorsan Adam finns kvar.
– Det är hur gôtt som helst att spela igen, det känns som att det var på tiden, säger Tom Colling.

VF-TV: Colling om segern mot Lerum

16:22

Det satt långt inne – men Karlstad IBF lyckades besegra Lerum med 7–4 på hemmaplan. Adam Colling stod för tre av målen när brorsan Tom gjorde comeback.

Islossning för Skoghall

17:52

Mathias Österdahl visade vägen – två snabba mål kom från hans klubba när Skoghall äntligen fick målen att trilla in. Tabellfyran Örebro besegrades 10–5 på bortaplan.
– Verkligen skönt för hela laget och viktigt för självförtroendet, säger Österdahl.

Annons
Annons

Köp lösnummer

Hockeytipset

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Doris Carlsson
Födelsedag: 2014-12-14

Dansen förde Marie ut i världen

Dansen förde Marie Bergenholtz till världens scener.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons