Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

En rockstjärna som musiklärare

05:25

Den här veckan har en skolklass från Lidingö varit på läger i Långflon. Där har de haft all sin skolundervisning utomhus, bland annat en musiklektion med Gustaf Norén.

Annons

Nytt högstadium i Arvika

04:18

Det blir ett nytt högstadium i Arvika 2018. Nu bekräftar kommunen planerna.

Annons

Korrar mötte Säfflebor

03:32

De håller till i Bangkok och Kairo. Men i går mötte Sveriges radios korrespondenter Margita Boström och Cecilia Uddén sina lyssnare – i Säffle.

Annons

VF-TV: Se studenternas flottrace här

I går hade Karlstadsstudenterna sitt årliga flottrace. En del flöt fint, andra sjönk direkt.

Persson sköt FBK till CHL-slutspel

23:06

Sekunderna tickade ifrån Färjestad.
Då klev John Persson fram och sköt laget till CHL-slutspel med sitt 3–3-mål.
– Oerhört viktigt och grymt skönt, säger nyförvärvet som sedan fick se Milan Gulas avgöra mot Pardubice.

”Manligt snack” bakom vändningen

22:57

Färjestad vände och vann mot Pardubice.
Förklaringen?
– Vi tog ett rejält manligt snack i omklädningsrummet inför tredje perioden, säger assisterande tränaren Anders ”Ante” Karlsson.

Sen vändning tog Färjestad vidare

20:42

John Persson och sköt Färjestad till CHL-slutspel med sitt 3–3-mål.
I förlängningen avgjorde Milan Gulas i spel fyra mot tre.

”Ingen riktig tro om inte din granne är nöjd”

22:04

Lägenheter, affärslokaler, trånga tillfälliga utrymmen. Efter 23 år hoppas nu Rauf Ahmadi att Islamiska föreningen kan få bygga sin efterlängtade samlingslokal vid gamla Rudsrondellen.

Moskén väcker farhågor

20:59

Det första tidiga informationsmötet om moskén/samlingslokalen på torsdagskvällen gav indikationer om att ärendet kan bli en het potatis. Flera av de inbjudna reste farhågor.

64-årig kvinna rånades av knivbeväpnad man

21:19

Det var vid 17-tiden på torsdagen när en 64-årig kvinna rånades av en knivbeväpnad man vid Klaraborgsgatan i Karlstad.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Grete Sörensen
Födelsedag: 2015-06-16
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons