Foto: Håkan Strandman

Per Lindberg från Kils slakteri visade hur man gör en egen hamburgare från grunden.

Foto: Håkan Strandman

Att göra sin egen hamburgare är inte särskilt svårt. Det enda som behövs är bra kött, lite kryddor och en stabil köttkvarn. Och att stoppa kött i köttkvarnen var ett sant nöje tyckte Alva Persson, Alfred Sundberg, Felix Nilsson, Isak Sköld och August Bergström på Dallidenskolan i Kil som under gårdagen gick en kurs i hamburgeriets ädla konst.

Foto: Håkan Strandman

Av köttbitar som passerat en köttkvarn blir det köttfärs. Och av den kan man göra smarriga hamburgare helt själv.

Foto: Håkan Strandman

Av Per Lindbergs tråg med köttfärs fick Isak Sköld och de andra Dallideneleverna göra hemmagjorda hamburgare. Helt utan tillsatser.

Foto: Håkan Strandman

Kim zetterlund, Alva Persson, Alfred Sundberg och Linnea Andersson visar upp sina hemgjorda och tillplattade burgare. Snart hamnar de på stekhällen och blir finfina hamburgare.

Foto: Håkan Strandman

Helena Gustafsson, kock på Dallidenskolan, visar stekteknik för Kim Zetterlund så att hamburgarna blir perfekta.

Foto: Håkan Strandman

Och slutresultatet ser ju inte så pjåkigt ut...

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Foto: Håkan Strandman

Konsten att göra en riktig burgare

Kil

McDonalds, Max och Sibylla i all ära, men ska man ha en riktig burgare så ska man göra den själv. Det fick fritidseleverna på Dallidenskolan i Kil lära sig igår förmiddag.
– Gör man den själv så blir det godare, konstaterar eleven Alva Persson.

Alva och sex andra fritidselever hade anmält sig till en kurs på skolan som för ovanlighetens skull inte hade en lärare som lärare, utan en kock. Närmare bestämt Helena Gustafsson, Dalidens egen kock, som huserar i skolans köksregioner, och som tycker att skolköken måste bli mer integrerade i skolan som helhet.

– Här försöker vi se skolmatsalen som ett pedagogiskt rum, precis som alla andra på skolan. När barnen är i matsalen ska de också kunna lära sig saker, säger hon.

Och en viktig sak att lära sig - och som dagens snabbmatsvana barn kanske inte alltid känner till - är var maten kommer ifrån.

– Alla har väl ätit hamburgare, fiskpinnar eller nuggets, men de vet kanske inte var produkterna kommer ifrån, hur de tillverkas och vilka tillsatser de innehåller. Genom den här kursen hoppas jag att de ska börja ifrågasätta lite mer vad de stoppar i sig, säger Helena Gustafsson.

De sju fritidseleverna är de första ut, men tanken är att kurserna ska bli återkommande. Under gårdagen varvades teori med praktik och som slutprov fick eleverna göra sina helt egna burgare, från köttbit, via köttkvarnen till välstekta hamburgare.

– Det är det som är bra när det är hemlagat, då vet man precis vad det är i maten, säger Felix Nilsson, som precis har format en rundel som är redo för stekhällen.

Per Lindberg från Kils slakteri var den som visade kötthanteringen och hans recept på en perfekt hamburgare är nästan löjligt enkelt. Bra kött - gärna ekologisk och närproducerad högrev - lite salt och lite peppar.

– Mer behövs inte. Och det blir otroligt gott, det lovar jag, säger han.

Och det skrev de sju hamburgerkockarna naturligtvis gärna under på.

Mer från Förstasidan

Avsnitt 8: Vi leker med FBK-formationer

15:07

VF-sportens podcast är tillbaka! Podden för dig som gillar värmländsk idrott.

Annons

Korvglassen är här

11:01

Bland glassnyheterna på Glasserien i Mariebergsskogen finns en något ovanlig syn – en mosbricka.

Annons

Blanka Vlasic ställer in

13:24

Den kroatiska höjdhopperskan Blanka Vlasic kommer inte till Karlstad Grand Prix – hon har ställt in.

Annons

VF Avslöjar: Iransk industriman köper Swedmodule

Swemodule får ny ägare

10:09

(Uppdaterad) Swedmodule har fått en ny ägare. En iransk industriman med företag i Spanien och Kanada.

Katter på pensionat försvann

08:51

I söndags försvann Linda Björks tre katter under deras vistelse på ett kattpensionat. På tisdagen hade två av dem återfunnits medan den siste fortfarande var på rymmen.

Nya båtplatser i Karlstad

12:12

Karlstad kan få ett välbehövligt tillskott av båtplatser inom de närmsta åren. Kommunen är på väg att komma till skott både i Tullholmsviken och Pråmkanalen.

Crusaders stora klipp

09:08

VF-sporten kan avslöja att Carlstad Crusaders har hittat en drömlösning för den vakanta posten som offensiv koordinator.
In kommer USA:s landslagstränare Dan Hawkins, 54.

Ostindiefararen är på väg

08:41

Om en vecka anländer det till Kristinehamn. Om två veckor är skeppet i Karlstad. Fartyget är det hittills största som befunnits i svensk sjö.

Kall och blöt juni kan ge sena skördar

08:37

Kyligare och blötare än normalt. Det har orsakat att många odlare har fått skörden på bland annat jordgubbar, potatis och morötter fördröjd.

Thon bygger nytt i Charlottenberg

Eda
08:36

Nu planerar Olav Thon-gruppen att bygga ännu ett handelsområde i Charlottenberg.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Leo
Födelsedag: 2015-06-20
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons