Foto: Britta Staake

Christina Jonsson driver företaget Grön ko tillsammans med Knut Lillienau. I mitten av maj öppnar de en restaurang i Länsförsäkringars gamla fastighet vid Stadsträdgården. I den stora entréhallen ska stora lagerträd placeras ut.

Grön ko till Stadsträdgården

Karlstad

Från gård till gaffel är ledorden för Grön kos koncept. Den 13 maj öppnas en restaurang i anslutning till Stadsträdgården i Karlstad.
– Vi vill anknyta till Stadsträdgården och kommer bland annat att inreda med sju stora lagerträd, säger Christina Jonsson, en av innehavarna.

Hon kommer att driva Grön ko Stadsträdgården tillsammans med Knut Lillienau. De båda står sedan tidigare bakom Grön ko i Värmlandsbro och Grön ko måltider som finns i gamla mejeriet i Karlstad.

Den nya restaurangen är placerad i Länsförsäkringars gamla fastighet vars stora entré vetter mot Stadsträdgården.

– Vi har även renoverat restaurangen där vi kommer att ha sittplatser. Sammanlagt i entrén och restaurangen blir det ett hundratal sittplatser. Det kommer också att finnas en minibutik där man kan köpa våra produkter.

Närproducerat efterfrågas allt mer, menar Christina Jonsson.

– Man vill veta vad man köper och fler och fler bryr sig om hur djuren mår.

Förutom restaurangen kommer Christina Jonsson och Knut Lillienau att driva paviljongen inne i Stadsträdgården. Här kommer det att finnas möjligheter att köpa en lättare lunch, fika och eventuellt glass.

Några fullständiga rättigheter kommer det inte att finnas i restaurangen i inledningsskedet. Fokus ligger på maten och konceptet är färdiga måltider.

– Vi tillagar maten enligt micvac-metoden som utvecklades av en man som odlade musslor på Orust. Han ville ha en säker metod för hållbara musslor.

Denna metod fungerar som en tryckkokare i miniatyr med en liten ventil. Om man till exempel tillagar dillkött gör man först färdig rätten inklusive sås. Denna läggs sedan i förpackningen varefter rå potatis och råa morötter tillsätts. Därefter genomgår maträtten en process som innebär tillagning, pastörisering och vakuumförpackning.

– Den värms upp till 96-98 grader, den kokas inte. Processen är syrefri och inga konserveringsmedel tillsätts. Detta ger en lång hållbarhet. Rätten kan förvaras i kylskåp i fem veckor och all näring är kvar.

Men den som köper mat i restaurangen får sin mat serverad på tallrik. Däremot kan man köpa portionsförpackningar att ta med i butiken.

Christina Jonsson är även inredare och har lagt energi på att tydliggöra anknytningen till Stadsträdgården.

– Här har jag spaceat loss. Vi tänker oss något slags orangeri.

Inredning har inhandlats, bland annat när Stadshotellet i Kristinehamn sålde ut sina inventarier.

– Vi köpte 48 ekstolar och även bryggeristolar därifrån.

När Grön ko öppnar i maj kommer det att finnas två heltidsanställda och två deltidsanställda i verksamheten.

Mer från Förstasidan

Skolbidragen fördelas olika i länet

09:01

Statsbidragen för skolutveckling fördelas ojämnt bland kommunerna i länet. Kravet på medfinansiering gör att många inte har råd att delta i större utsträckning.

Annons

Polisdygnet 1-2 augusti

08:25

Rattfylleri, narkotikabrott och misshandel samt ett antal berusade personer som tagits in för tillnyktring har präglat polisens dygn.

Annons

Färre värmlänningar blir av med körkortet

19:03

571 värmlänningar blev av med sitt körkort under det första halvåret av 2015.
Det visar statistik som Transportstyrelsen har plockat fram.

Annons

Sur förlust för Degerfors

17:55

1–4 i premiären.
1–2 på Stora Valla på lördagen.
Utsiktens BK är inte Degerfors favoritmotstånd i superettan.

Avsnitt 14: Från bastun

16:40

För Jacob Järpegård såg veckans studio lite annorlunda ut då han spelade in från sommarstugans bastu. Nu ligger det 14:e avsnittet av VF-sportens podcast ute för att lyssna på.

Avsnitt 8: Vi leker med FBK-formationer

15:07

VF-sportens podcast är tillbaka! Podden för dig som gillar värmländsk idrott.

Misshandel i Viken

16:43

En 26-årig man greps vid tvåtiden på lördagseftermiddagen i Viken efter att ha misshandlat sin mamma och hotat sin pappa.

Domen i Högelian låter som en saga – på riktigt

16:00

En dom i Högelian kan ju låta som en saga.
– Det var min dröm i 30 år, berättar Björn Sebastian Hecter.

Brand i tvåplansvilla i Filipstad

15:25

En tvåplansvilla på Storhöjdsvägen i Filipstad brinner just nu.

Fler renoverar under semestern

14:35

Bygghandelns försäljning ökar i år. När solen lyser med sin frånvaro finns det mer tid för att ta tag i byggprojekten hemma.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Ebba Lanz
Födelsedag: 2015-04-25
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons