Foto: Britta Staake

Christina Jonsson driver företaget Grön ko tillsammans med Knut Lillienau. I mitten av maj öppnar de en restaurang i Länsförsäkringars gamla fastighet vid Stadsträdgården. I den stora entréhallen ska stora lagerträd placeras ut.

Grön ko till Stadsträdgården

Karlstad

Från gård till gaffel är ledorden för Grön kos koncept. Den 13 maj öppnas en restaurang i anslutning till Stadsträdgården i Karlstad.
– Vi vill anknyta till Stadsträdgården och kommer bland annat att inreda med sju stora lagerträd, säger Christina Jonsson, en av innehavarna.

Hon kommer att driva Grön ko Stadsträdgården tillsammans med Knut Lillienau. De båda står sedan tidigare bakom Grön ko i Värmlandsbro och Grön ko måltider som finns i gamla mejeriet i Karlstad.

Den nya restaurangen är placerad i Länsförsäkringars gamla fastighet vars stora entré vetter mot Stadsträdgården.

– Vi har även renoverat restaurangen där vi kommer att ha sittplatser. Sammanlagt i entrén och restaurangen blir det ett hundratal sittplatser. Det kommer också att finnas en minibutik där man kan köpa våra produkter.

Närproducerat efterfrågas allt mer, menar Christina Jonsson.

– Man vill veta vad man köper och fler och fler bryr sig om hur djuren mår.

Förutom restaurangen kommer Christina Jonsson och Knut Lillienau att driva paviljongen inne i Stadsträdgården. Här kommer det att finnas möjligheter att köpa en lättare lunch, fika och eventuellt glass.

Några fullständiga rättigheter kommer det inte att finnas i restaurangen i inledningsskedet. Fokus ligger på maten och konceptet är färdiga måltider.

– Vi tillagar maten enligt micvac-metoden som utvecklades av en man som odlade musslor på Orust. Han ville ha en säker metod för hållbara musslor.

Denna metod fungerar som en tryckkokare i miniatyr med en liten ventil. Om man till exempel tillagar dillkött gör man först färdig rätten inklusive sås. Denna läggs sedan i förpackningen varefter rå potatis och råa morötter tillsätts. Därefter genomgår maträtten en process som innebär tillagning, pastörisering och vakuumförpackning.

– Den värms upp till 96-98 grader, den kokas inte. Processen är syrefri och inga konserveringsmedel tillsätts. Detta ger en lång hållbarhet. Rätten kan förvaras i kylskåp i fem veckor och all näring är kvar.

Men den som köper mat i restaurangen får sin mat serverad på tallrik. Däremot kan man köpa portionsförpackningar att ta med i butiken.

Christina Jonsson är även inredare och har lagt energi på att tydliggöra anknytningen till Stadsträdgården.

– Här har jag spaceat loss. Vi tänker oss något slags orangeri.

Inredning har inhandlats, bland annat när Stadshotellet i Kristinehamn sålde ut sina inventarier.

– Vi köpte 48 ekstolar och även bryggeristolar därifrån.

När Grön ko öppnar i maj kommer det att finnas två heltidsanställda och två deltidsanställda i verksamheten.

Mer från Förstasidan

Värmeljus orsakade brand i Ekshärad

21:57

Räddningstjänsten fick rycka ut på ett larm om brand i en villa i Ekshärad på fredagskvällen.

Annons

Dyrbara bjudningar för FBK

21:25

Tre bjudningar – tre mål för Djurgården.
Misstagen kostade Färjestad dyrt i fredagskvällens förlustmatch, 2–3.
Den dystra hösten blir därmed allt mer nattsvart för Karlstadslaget.

Suntarbetslivspriset till vårdavdelning vid CSK

20:02

Kirurgavdelning 6 vid Centralsjukhuset i Karlstad får ta emot Suntarbetslivspriset. Priset delas ut till en arbetsplats inom kommun, landsting eller Pactaföretag som nått imponerande resultat i sitt arbetsmiljöarbete.

Även undersköterskorna på akuten får lönetillägg

18:02

Även undersköterskorna på akutmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad får ett tillfälligt lönetillägg. Styrgruppen för akutmottagningen har beslutat att ge undersköterskorna ett tillfälligt lönepåslag på 1 000 kronor i månaden. Tidigare har det beslutats att sjuksköterskorna får 3 000 kronor.

Annons

Jensen spelar i kväll

16:49

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd ger Jesper Jensen ingen ytterligare bestraffning.
Därmed kan Färjestadsbacken spela i kvällens match mot Djurgården.

Färjestad-Djurgården 19.00

”PW” tillbaka i kassen hemma mot Djurgården

16:02

Efter två matcher i båset är Fredrik Pettersson-Wentzel tillbaka i Färjestadskassen.
En tuff utmaning väntar med två matcher på ett dygn.
– Jag gillar det, men jag hade gärna sett att man möter samma lag, säger Tommy Samuelsson.

Svenskar oroar sig – helt i onödan

14:13

Ebola, terrorattacker, ryska ubåtar, översvämningar. Världen är en oroshärd, och vi oroar oss därefter. Men frågan är – över vad?

Medborgaren får klara sig själv

14:12

En speciell krisledningsnämnd tar över kommunstyret, men för medborgaren gäller det i första skedet att klara sig själv.
Det är upplägget vid nödsituationer.

Annons

Budgeten ur värmländsk synvinkel

13:55

Regeringens budgetproposition får både ett varmt välkomnande och ett svalt. Vänsterpartiet menar att det är en budget som gynnar de svagaste i samhället. Från alliansen är man mera återhållsam.

Polisen: Vi kommer att få se dödsfall

08:44

Under onsdagskvällen fick en man föras till sjukhus med anledning av en misstänkt överdos av nätdrogen Spice.

– Vi kommer att få se dödsfall, säger polisen.

Annons

Köp lösnummer

Hockeytipset

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Gustav
Födelsedag: 2014-10-06

Storsatsning på Bergvik

Konsum storsatsar på Bergvik köpcenter. Företaget lägger 200 miljoner på att bygga om och fräscha upp.

De får så många komplimanger

Varje år åker systrarna Margot, 90, och Mariann, 88, på lyxkryssning. Då sminkar de sig, fixar håret, klär upp sig, dricker martini – och råkar ut för diverse dråpligheter.

– Gör som oss, åk iväg om ni kan, uppmanar Margot.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons