Foto: Britta Staake

Christina Jonsson driver företaget Grön ko tillsammans med Knut Lillienau. I mitten av maj öppnar de en restaurang i Länsförsäkringars gamla fastighet vid Stadsträdgården. I den stora entréhallen ska stora lagerträd placeras ut.

Grön ko till Stadsträdgården

Karlstad

Från gård till gaffel är ledorden för Grön kos koncept. Den 13 maj öppnas en restaurang i anslutning till Stadsträdgården i Karlstad.
– Vi vill anknyta till Stadsträdgården och kommer bland annat att inreda med sju stora lagerträd, säger Christina Jonsson, en av innehavarna.

Hon kommer att driva Grön ko Stadsträdgården tillsammans med Knut Lillienau. De båda står sedan tidigare bakom Grön ko i Värmlandsbro och Grön ko måltider som finns i gamla mejeriet i Karlstad.

Den nya restaurangen är placerad i Länsförsäkringars gamla fastighet vars stora entré vetter mot Stadsträdgården.

– Vi har även renoverat restaurangen där vi kommer att ha sittplatser. Sammanlagt i entrén och restaurangen blir det ett hundratal sittplatser. Det kommer också att finnas en minibutik där man kan köpa våra produkter.

Närproducerat efterfrågas allt mer, menar Christina Jonsson.

– Man vill veta vad man köper och fler och fler bryr sig om hur djuren mår.

Förutom restaurangen kommer Christina Jonsson och Knut Lillienau att driva paviljongen inne i Stadsträdgården. Här kommer det att finnas möjligheter att köpa en lättare lunch, fika och eventuellt glass.

Några fullständiga rättigheter kommer det inte att finnas i restaurangen i inledningsskedet. Fokus ligger på maten och konceptet är färdiga måltider.

– Vi tillagar maten enligt micvac-metoden som utvecklades av en man som odlade musslor på Orust. Han ville ha en säker metod för hållbara musslor.

Denna metod fungerar som en tryckkokare i miniatyr med en liten ventil. Om man till exempel tillagar dillkött gör man först färdig rätten inklusive sås. Denna läggs sedan i förpackningen varefter rå potatis och råa morötter tillsätts. Därefter genomgår maträtten en process som innebär tillagning, pastörisering och vakuumförpackning.

– Den värms upp till 96-98 grader, den kokas inte. Processen är syrefri och inga konserveringsmedel tillsätts. Detta ger en lång hållbarhet. Rätten kan förvaras i kylskåp i fem veckor och all näring är kvar.

Men den som köper mat i restaurangen får sin mat serverad på tallrik. Däremot kan man köpa portionsförpackningar att ta med i butiken.

Christina Jonsson är även inredare och har lagt energi på att tydliggöra anknytningen till Stadsträdgården.

– Här har jag spaceat loss. Vi tänker oss något slags orangeri.

Inredning har inhandlats, bland annat när Stadshotellet i Kristinehamn sålde ut sina inventarier.

– Vi köpte 48 ekstolar och även bryggeristolar därifrån.

När Grön ko öppnar i maj kommer det att finnas två heltidsanställda och två deltidsanställda i verksamheten.

Mer från Förstasidan

VF-TV: Nyförvärvet bjuder på skönsång

23:15

Degerfors nyförvärv Boris Lumbana har en artistkarriär vid sidan av fotbollen under namnet Boris René.
För VF.se bjuder han på ett smakprov.

Annons

Skogs nappade direkt

20:36

Han var aktuell för Färjestad redan 2013.
Nu fick landslagsmeriterade Tomas Skogs, 31, chansen – och nappade direkt.
– Det är inte alla som får chansen att dra på sig den här tröjan, säger Skogs.

Micke Johanssons kontrakt uppsagt

20:36

Rapperswil har utnyttjat optionen och brutit kontraktet med Mikael Johansson.
– Sånt är hockeylivet, men det kan även bli så att jag blir kvar, säger värmlänningen.

Snabb resa för FBK:s nyförvärv

20:36

Från division 1 till SHL på ett och ett halvt år.
Johan Persson, 25, tvekade aldrig när Färjestad hörde av sig.
– Jag är ändå 25 år, så jag kan lika gärna ta chansen, säger forwarden.

Drömseger i baktävling

20:14

En klassisk dröm spetsad cornflakes och rapsolja.
Britta Bertils egenkomponerade recept vann premiärupplagan av tävlingen årets bakverk på matmässan i Grums.
– Jag tänkte att ”det blir som det blir”, men det var jättegott, ler bakmästarinnan.

Utsläppslarm på Skoghall

20:07

Räddningstjänsten larmades till Lillängshamnen under tisdagskvällen.

Annons

Frysbrand i lägenhet

19:23

En brand i en frys fick brandkåren att rycka ut till en lägenhet på Rud under kvällen.

Sex personer i trafikolycka

19:18

Sex personer var inblandade i en trafikolycka vid Lillerud tidigare under eftermiddagen.

Trotjänare klar för Bik Karlskoga

17:16

Martin Thelander fortsätter i Bik Karlskoga. I dag skrev lagkaptenen på ytterligare två säsonger med allsvenskarna.
– En kulturbärare som stannar i minst två år till. Martin är en mycket viktig spelare för oss, både på och utanför isen. Han visar med dagens påskrift vilket stort BIK-hjärta han har, säger klubbchefen Torsten Yngveson till föreningens webbplats.

Annons

Då gör ”Kurre” comeback

16:55

Björn Goop som kvalade Quarcio Du Chene på Färjestad den 2 mars har nu hittat ett lämpligt lopp åt den tiofaldiga miljonären.

Annons

Köp lösnummer

Hockeytipset

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Ludvig
Födelsedag: 2015-03-19
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons