Foto: Britta Staake

Christina Jonsson driver företaget Grön ko tillsammans med Knut Lillienau. I mitten av maj öppnar de en restaurang i Länsförsäkringars gamla fastighet vid Stadsträdgården. I den stora entréhallen ska stora lagerträd placeras ut.

Grön ko till Stadsträdgården

Karlstad

Från gård till gaffel är ledorden för Grön kos koncept. Den 13 maj öppnas en restaurang i anslutning till Stadsträdgården i Karlstad.
– Vi vill anknyta till Stadsträdgården och kommer bland annat att inreda med sju stora lagerträd, säger Christina Jonsson, en av innehavarna.

Hon kommer att driva Grön ko Stadsträdgården tillsammans med Knut Lillienau. De båda står sedan tidigare bakom Grön ko i Värmlandsbro och Grön ko måltider som finns i gamla mejeriet i Karlstad.

Den nya restaurangen är placerad i Länsförsäkringars gamla fastighet vars stora entré vetter mot Stadsträdgården.

– Vi har även renoverat restaurangen där vi kommer att ha sittplatser. Sammanlagt i entrén och restaurangen blir det ett hundratal sittplatser. Det kommer också att finnas en minibutik där man kan köpa våra produkter.

Närproducerat efterfrågas allt mer, menar Christina Jonsson.

– Man vill veta vad man köper och fler och fler bryr sig om hur djuren mår.

Förutom restaurangen kommer Christina Jonsson och Knut Lillienau att driva paviljongen inne i Stadsträdgården. Här kommer det att finnas möjligheter att köpa en lättare lunch, fika och eventuellt glass.

Några fullständiga rättigheter kommer det inte att finnas i restaurangen i inledningsskedet. Fokus ligger på maten och konceptet är färdiga måltider.

– Vi tillagar maten enligt micvac-metoden som utvecklades av en man som odlade musslor på Orust. Han ville ha en säker metod för hållbara musslor.

Denna metod fungerar som en tryckkokare i miniatyr med en liten ventil. Om man till exempel tillagar dillkött gör man först färdig rätten inklusive sås. Denna läggs sedan i förpackningen varefter rå potatis och råa morötter tillsätts. Därefter genomgår maträtten en process som innebär tillagning, pastörisering och vakuumförpackning.

– Den värms upp till 96-98 grader, den kokas inte. Processen är syrefri och inga konserveringsmedel tillsätts. Detta ger en lång hållbarhet. Rätten kan förvaras i kylskåp i fem veckor och all näring är kvar.

Men den som köper mat i restaurangen får sin mat serverad på tallrik. Däremot kan man köpa portionsförpackningar att ta med i butiken.

Christina Jonsson är även inredare och har lagt energi på att tydliggöra anknytningen till Stadsträdgården.

– Här har jag spaceat loss. Vi tänker oss något slags orangeri.

Inredning har inhandlats, bland annat när Stadshotellet i Kristinehamn sålde ut sina inventarier.

– Vi köpte 48 ekstolar och även bryggeristolar därifrån.

När Grön ko öppnar i maj kommer det att finnas två heltidsanställda och två deltidsanställda i verksamheten.

Mer från Förstasidan

Misstänkt våldtäktsman frigiven

08:24

På onsdagsmorgonen beslutade åklagarna att släppa den misstänkte våldtäktsmannen i Hagfors.

Fler män kan kopplas till sexbrotten

05:01

I dag avgörs om den så kallade Hagforsmannen ska stanna kvar i häktet.
Polisen kopplar ytterligare två personer till brott som begåtts i Hagfors den senaste tiden. Det handlar bland annat om sexuellt ofredande.

Annons

Brand visade sig vara ljusfenomen

09:01

I morse fick räddningstjänsten rycka ut på en misstänkt brand på Gruvön. Men när de väl kom dit visade det sig vara ett ljusfenomen.

Krisen på akuten

Akuten har inte ett problem – det finns många

07:51

Akutmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad dras inte med ett problem, utan många. Olika åtgärder har vidtagits men det har uppenbarligen inte fungerat.

Bra att de äntligen reagerar

07:52

– Det är ingen rolig situation men det är bra att hela sjukvårdsledningen nu reagerar och agerar, säger sjuksköterskan Fatou Ceesay Bengtsson.

Organisationen måste jobba långsiktigt

07:49

Det är inte okej som det har varit. Det säger landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M).

Tonåringar stal husbil

Kil
06:46

En husbil stals från en firma i Kil i natt. En stund senare greps två tonåringar för stölden.

Annons

Nato är inte lösningen

04:30

Det räcker med att försvaret jagar ett oidentifierat undervattensföremål i Stockholms skärgård för att debatten om ett svenskt Natomedlemskap ska ta fart igen. Folkpartiet marscherar som vanligt i täten, sekunderat av Dagens Nyheters ledarsida.

Nu har Sunnetåget (snart) gått

03:14

I november går det sista Sunnetåget.
– Nu när vi hållit på ett tag är vi bredda på att göra lite andra saker, säger Birgitta Friberg, ordförande i centrumföreningen Skutt.

Sent poängtapp för Hellton

23:00

IF Hellton fick med sig en poäng hem.
Det kunde ha varit två. Kroppskultur kvitterade när det bara återstod sex sekunder.
– Så är det, men vi hann även med ett avslut efter det, säger Tomas Dunder, tränare i Karlstadslaget, efter 24–24.

Annons
Annons

Köp lösnummer

Hockeytipset

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Gustav
Födelsedag: 2014-10-06
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons