Annons

Foto: Britta Staake

Christina Jonsson driver företaget Grön ko tillsammans med Knut Lillienau. I mitten av maj öppnar de en restaurang i Länsförsäkringars gamla fastighet vid Stadsträdgården. I den stora entréhallen ska stora lagerträd placeras ut.

Grön ko till Stadsträdgården

Karlstad

Från gård till gaffel är ledorden för Grön kos koncept. Den 13 maj öppnas en restaurang i anslutning till Stadsträdgården i Karlstad.
– Vi vill anknyta till Stadsträdgården och kommer bland annat att inreda med sju stora lagerträd, säger Christina Jonsson, en av innehavarna.

Hon kommer att driva Grön ko Stadsträdgården tillsammans med Knut Lillienau. De båda står sedan tidigare bakom Grön ko i Värmlandsbro och Grön ko måltider som finns i gamla mejeriet i Karlstad.

Den nya restaurangen är placerad i Länsförsäkringars gamla fastighet vars stora entré vetter mot Stadsträdgården.

– Vi har även renoverat restaurangen där vi kommer att ha sittplatser. Sammanlagt i entrén och restaurangen blir det ett hundratal sittplatser. Det kommer också att finnas en minibutik där man kan köpa våra produkter.

Närproducerat efterfrågas allt mer, menar Christina Jonsson.

– Man vill veta vad man köper och fler och fler bryr sig om hur djuren mår.

Förutom restaurangen kommer Christina Jonsson och Knut Lillienau att driva paviljongen inne i Stadsträdgården. Här kommer det att finnas möjligheter att köpa en lättare lunch, fika och eventuellt glass.

Några fullständiga rättigheter kommer det inte att finnas i restaurangen i inledningsskedet. Fokus ligger på maten och konceptet är färdiga måltider.

– Vi tillagar maten enligt micvac-metoden som utvecklades av en man som odlade musslor på Orust. Han ville ha en säker metod för hållbara musslor.

Denna metod fungerar som en tryckkokare i miniatyr med en liten ventil. Om man till exempel tillagar dillkött gör man först färdig rätten inklusive sås. Denna läggs sedan i förpackningen varefter rå potatis och råa morötter tillsätts. Därefter genomgår maträtten en process som innebär tillagning, pastörisering och vakuumförpackning.

– Den värms upp till 96-98 grader, den kokas inte. Processen är syrefri och inga konserveringsmedel tillsätts. Detta ger en lång hållbarhet. Rätten kan förvaras i kylskåp i fem veckor och all näring är kvar.

Men den som köper mat i restaurangen får sin mat serverad på tallrik. Däremot kan man köpa portionsförpackningar att ta med i butiken.

Christina Jonsson är även inredare och har lagt energi på att tydliggöra anknytningen till Stadsträdgården.

– Här har jag spaceat loss. Vi tänker oss något slags orangeri.

Inredning har inhandlats, bland annat när Stadshotellet i Kristinehamn sålde ut sina inventarier.

– Vi köpte 48 ekstolar och även bryggeristolar därifrån.

När Grön ko öppnar i maj kommer det att finnas två heltidsanställda och två deltidsanställda i verksamheten.

Mer från Förstasidan

BUP lovar hjälp till alla

16:41

Många föräldrar oroas över den långa väntetiden till att få en neuropsykiatrisk utredning hos barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Nu lovar verksamhetschefen att alla ska få hjälp och ändrar sin organisation och sitt arbetssätt.

Annons

Webb-TV: Rosendal om segern

Filippa Rosendal var en av de stora hjältarna när Karlstad IBF besegrade Strömsbro i den andra matchen av SSL-kvalet. I morgon spelas den tredje och avgörande matchen.

Här intervjuas Rosendal av VF-sportens Jacob Järpegård.

Tekniska problem med eVF

Vi har stött på tekniska problem med eVF och onsdagens pdf-tidning kan därför bli försenad. 

Rajala lämnar Färjestad

15:08

Publikfavoriten Toni Rajala, 24, lämnar Färjestad.
– Jag har fått besked att det inte finns plats för mig i lönebudgeten, jag är lite besviken, säger finländaren.
– Tiden rann ut, förklarar sportchefen Leif Carlsson.

Annons

Tågstopp runt Stockholm

16:16

En spricka i en växel ställde till stora problem för tågtrafiken till och från Stockholm på måndagen. Nu är felet avhjälpt och trafiken flyter åter som den ska.

Lugnande besked kring DIF-backen

14:31

Han låg och vred sig i knäsmärtor och fick bäras ut på bår.
Men efteråt kunde Degerfors nye mittback Hampus Zackrisson lämna lugnande besked.
– Det var en sjuk smärta men redan nu känns det bättre, säger han.

”Längesedan jag såg ett så dåligt hemmalag”

14:34

Tappad ledning kort före halvtid.
Men till sist fick Degerfors skatta sig lyckliga över en poäng hemma mot jumbon Ängelholm.
– Fem skott på mål är bedrövligt. Det var längesedan jag såg ett så dåligt hemmalag, säger tränaren Patrik Werner kritiskt.

Stewe Claeson får
Selma-pris

13:53

Författaren Stewe Claeson tilldelas årets Selma Lagerlöf-pris. Detta tillkännagavs på Mårbacka på måndagen.

Annons

Skvaller på jobbet – bra och dåligt

13:37

Skvaller kan vara en tryckventil – men när skitsnacket tar över är det en ilsket blinkande varning om att anställda inte mår bra.

Rekordlåga elpriser i år

12:30

Årets elpriser väntas bli de lägsta sedan 2004.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Ludvig
Födelsedag: 2015-03-19
Ny blogg på VF.se

Renovering av drömtorpet

Jakten efter ett sommarhus blev ett större projekt än Christina Jarnlid och Mikael Lindblom hade tänkt sig. Men kärleken till huset gjorde också att sommarhuset blev permanent bostad, trots att renoveringen fortfarande pågår. Nu bloggar Christina på VF om projektet.

Ny fotbollsblogg

Premiär för ny blogg på VF.se

Nu är det klart. Det startas en ny fotbollsblogg på VF.se. Den kommer att rattas av sportjournalisten Jonas Andersson – en riktig fotbollsfantast med gedigen bloggerfarenhet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons