Foto: Britta Staake

Christina Jonsson driver företaget Grön ko tillsammans med Knut Lillienau. I mitten av maj öppnar de en restaurang i Länsförsäkringars gamla fastighet vid Stadsträdgården. I den stora entréhallen ska stora lagerträd placeras ut.

Grön ko till Stadsträdgården

Karlstad

Från gård till gaffel är ledorden för Grön kos koncept. Den 13 maj öppnas en restaurang i anslutning till Stadsträdgården i Karlstad.
– Vi vill anknyta till Stadsträdgården och kommer bland annat att inreda med sju stora lagerträd, säger Christina Jonsson, en av innehavarna.

Hon kommer att driva Grön ko Stadsträdgården tillsammans med Knut Lillienau. De båda står sedan tidigare bakom Grön ko i Värmlandsbro och Grön ko måltider som finns i gamla mejeriet i Karlstad.

Den nya restaurangen är placerad i Länsförsäkringars gamla fastighet vars stora entré vetter mot Stadsträdgården.

– Vi har även renoverat restaurangen där vi kommer att ha sittplatser. Sammanlagt i entrén och restaurangen blir det ett hundratal sittplatser. Det kommer också att finnas en minibutik där man kan köpa våra produkter.

Närproducerat efterfrågas allt mer, menar Christina Jonsson.

– Man vill veta vad man köper och fler och fler bryr sig om hur djuren mår.

Förutom restaurangen kommer Christina Jonsson och Knut Lillienau att driva paviljongen inne i Stadsträdgården. Här kommer det att finnas möjligheter att köpa en lättare lunch, fika och eventuellt glass.

Några fullständiga rättigheter kommer det inte att finnas i restaurangen i inledningsskedet. Fokus ligger på maten och konceptet är färdiga måltider.

– Vi tillagar maten enligt micvac-metoden som utvecklades av en man som odlade musslor på Orust. Han ville ha en säker metod för hållbara musslor.

Denna metod fungerar som en tryckkokare i miniatyr med en liten ventil. Om man till exempel tillagar dillkött gör man först färdig rätten inklusive sås. Denna läggs sedan i förpackningen varefter rå potatis och råa morötter tillsätts. Därefter genomgår maträtten en process som innebär tillagning, pastörisering och vakuumförpackning.

– Den värms upp till 96-98 grader, den kokas inte. Processen är syrefri och inga konserveringsmedel tillsätts. Detta ger en lång hållbarhet. Rätten kan förvaras i kylskåp i fem veckor och all näring är kvar.

Men den som köper mat i restaurangen får sin mat serverad på tallrik. Däremot kan man köpa portionsförpackningar att ta med i butiken.

Christina Jonsson är även inredare och har lagt energi på att tydliggöra anknytningen till Stadsträdgården.

– Här har jag spaceat loss. Vi tänker oss något slags orangeri.

Inredning har inhandlats, bland annat när Stadshotellet i Kristinehamn sålde ut sina inventarier.

– Vi köpte 48 ekstolar och även bryggeristolar därifrån.

När Grön ko öppnar i maj kommer det att finnas två heltidsanställda och två deltidsanställda i verksamheten.

Mer från Förstasidan

FBK tar hjälp av NHL-klubb

21:41

Djurgården och Frölunda har redan tagit steget. Nu tar Färjestad hjälp av Calgary Flames för att lära sig att analysera matcher och spelare utifrån avancerad statistik.

Loob: ”Väldigt hoppfull kring Wikstrand”

23:16

Mikael Wikstrand finns med på Färjestads barmarksträning.
Frågan nu, är han det snart som Färjestadsspelare på riktigt?
– Jag är väldigt hoppfull att han kommer spela i Färjestad, säger Håkan Loob.

Två kandidater tackade nej

21:52

Leif Carlsson blev den nygamla lösningen.
– Vi kom fram till att jag står för det vi sökt, säger Carlsson som enligt Håkan Loob tidigt var ett huvudspår.

Miljoninvesterar i ”Europas största mediekub”

21:53

Som VF-sporten berättade för en vecka sedan så investerar Färjestad miljonbelopp i en ny mediekub.

”Det känns fantastiskt kul på alla sätt”

21:53

För en månad sedan presenterad som ny J18-tränare. Men det blir ytterligare ett par kliv upp i hierarkin för Johan Pennerborn, 44.

Loob glad över att vara tillbaka på succéposten

21:52

På tolv år som sportchef skapade han fyra guldbyggen.
Nu återvänder Håkan Loob, 55, till rollen som sportchef.
– Jag känner en oerhörd motivation, säger han.

Annons

Misstanke om mordbrand är inte stärkt

21:00

Branden i Bäckebrons sågverk i förra veckan betraktas fortfarande som misstänkt mordbrand av polisen. Men:
– Vi har inte hittat något i den brottsplatsundersökningen som stärker den misstanken, säger Stefan Hedelin, utredare vid polisen i Torsby.

Annons

Samtalen till SOS ökar under Valborg

21:45

I helgen firas Valborgsmässoafton, något som innebär att samtalen till SOS Alarm ökar.

Valborg bjuder på mulet väder

20:00

Det är nog bra att behålla vinterjackan på om man ska fira valborg ute vid någon valborgsmässobrasa. Men paraplyet kan stanna hemma. Enligt SMHI blir det uppehåll men inte många grader över plusstrecket.

Annons

Nytt mejeri i Arvika

20:14

Succén för Värmlandsmjölken lockar till efterföljd. Nu startas Arvikabygdens mejeri och förhoppningen är att den första mjölken ska gå ut till Arvikaborna i till midsommar.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Ludvig Nilsson
Födelsedag: 2016-04-15
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons