Foto: Britta Staake

Christina Jonsson driver företaget Grön ko tillsammans med Knut Lillienau. I mitten av maj öppnar de en restaurang i Länsförsäkringars gamla fastighet vid Stadsträdgården. I den stora entréhallen ska stora lagerträd placeras ut.

Grön ko till Stadsträdgården

Karlstad

Från gård till gaffel är ledorden för Grön kos koncept. Den 13 maj öppnas en restaurang i anslutning till Stadsträdgården i Karlstad.
– Vi vill anknyta till Stadsträdgården och kommer bland annat att inreda med sju stora lagerträd, säger Christina Jonsson, en av innehavarna.

Hon kommer att driva Grön ko Stadsträdgården tillsammans med Knut Lillienau. De båda står sedan tidigare bakom Grön ko i Värmlandsbro och Grön ko måltider som finns i gamla mejeriet i Karlstad.

Den nya restaurangen är placerad i Länsförsäkringars gamla fastighet vars stora entré vetter mot Stadsträdgården.

– Vi har även renoverat restaurangen där vi kommer att ha sittplatser. Sammanlagt i entrén och restaurangen blir det ett hundratal sittplatser. Det kommer också att finnas en minibutik där man kan köpa våra produkter.

Närproducerat efterfrågas allt mer, menar Christina Jonsson.

– Man vill veta vad man köper och fler och fler bryr sig om hur djuren mår.

Förutom restaurangen kommer Christina Jonsson och Knut Lillienau att driva paviljongen inne i Stadsträdgården. Här kommer det att finnas möjligheter att köpa en lättare lunch, fika och eventuellt glass.

Några fullständiga rättigheter kommer det inte att finnas i restaurangen i inledningsskedet. Fokus ligger på maten och konceptet är färdiga måltider.

– Vi tillagar maten enligt micvac-metoden som utvecklades av en man som odlade musslor på Orust. Han ville ha en säker metod för hållbara musslor.

Denna metod fungerar som en tryckkokare i miniatyr med en liten ventil. Om man till exempel tillagar dillkött gör man först färdig rätten inklusive sås. Denna läggs sedan i förpackningen varefter rå potatis och råa morötter tillsätts. Därefter genomgår maträtten en process som innebär tillagning, pastörisering och vakuumförpackning.

– Den värms upp till 96-98 grader, den kokas inte. Processen är syrefri och inga konserveringsmedel tillsätts. Detta ger en lång hållbarhet. Rätten kan förvaras i kylskåp i fem veckor och all näring är kvar.

Men den som köper mat i restaurangen får sin mat serverad på tallrik. Däremot kan man köpa portionsförpackningar att ta med i butiken.

Christina Jonsson är även inredare och har lagt energi på att tydliggöra anknytningen till Stadsträdgården.

– Här har jag spaceat loss. Vi tänker oss något slags orangeri.

Inredning har inhandlats, bland annat när Stadshotellet i Kristinehamn sålde ut sina inventarier.

– Vi köpte 48 ekstolar och även bryggeristolar därifrån.

När Grön ko öppnar i maj kommer det att finnas två heltidsanställda och två deltidsanställda i verksamheten.

Mer från Förstasidan

Parkplanerna röstades ned i fullmäktige

15:12

Planerna på att göra Stora torget till ett park- och grönområde röstades oväntat ned i kommunfullmäktige. Detta efter att Sverigedemokraterna ändrade åsikt.

Annons

Hon tar "Trevligt folk" till riksdagen

13:22

På onsdag ska Filips och Fredriks film ”Trevligt folk” visas i riksdagen – tack vare värmländska riksdagsledamoten.

Här görs ett 40-tal operationer – dagligen

11:47

Vid sjutiden på morgonen är det ännu nästan tomt på parkeringsplatsen vid Centralsjukhuset i Karlstad. Det är ödsligt i entrén men inne på Operation Väst börjar förberedelserna inför en ny arbetsdag.

Fyra till sjukhus efter singelolycka

12:29

Bilisten svängde av mot rasplats – kolliderade med toalett.

Annons

Inför Livet värt att leva-veckan

Hon ger hjärn-tumören en match

09:36

När journalisten Pamela Andersson Alselind drabbades av en obotlig hjärntumör bestämde hon sig för att lägga all energi på roliga och viktiga saker: "Jag är övertygad om att det är därför jag fortfarande kan prata så bra, minnas så bra och jobba hundra procent"

Ny fräck stöld av "hemtjänsten"

08:23

Lurade kvinnan att hon kom från hemtjänsten – länsade smyckeskrinet.

Man försökte skalla polis

08:33

Arvikabon spottade dessutom en annan polis i ansiktet.

Rajala: 80 procents chans att jag stannar

20:13

Först klev Toni Rajala fram och punkterade matchen med sitt 5–2-mål.
Efteråt lämnade finländaren det här beskedet:
– Just nu är det 80 procents chans att jag stannar.

VF-TV: Arell efter Modosegern

19:53

Niklas Arell sammanfattar en målrik och grinig match mot Modo.
Backen berättar även om beskedet att han blir kvar i Färjestad även nästa säsong.

Stabil seger för Färjestad

18:27

Per-Erik Johnsson och hans Modo bjöd upp till en underhållande match.
Färjestad punkterade matchen med två mål i spel i numerärt överläge i den tredje perioden.
SHL-mötet slutade 5–2 (1–0, 1–1, 3–1) inför 7 037 åskådare.

Annons
Annons

Köp lösnummer

Hockeytipset

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Mio
Födelsedag: 2015-02-03

Vinn en I-pad!

Var med i bildtävlingen "Livet värt att leva".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons