Ikea satsar på ledtekniken

Allmänt

Om tre år, 2015, vill Ikea enbart sälja led-lampor. Tekniken blir bättre och bättre, och designen följer med. Energisnåla lampor som dessutom inte innebär någon brandrisk kommer att revolutionera designen inom armatur, spår Ikea själva.

– Det är ett hårt, pedagogiskt jobb att förklara för kunderna hur de ska välja sin belysning i fortsättningen. Det som händer är en revolution inom belysning, säger Jonas Karlehed, säljansvarig för området belysning för Ikeas svenska varuhus.

Redan för tre år sedan slutade Ikea att saluföra glödlampor i sina svenska varuhus. 2010 följde resten av Ikeavaruhusen i världen efter. Skälet var miljömässiga.

– Man sparar 85 procent av energin jämfört med om man använder en glödlampa. Det syns dessutom i plånboken hos dig och mig också, säger han.

Det är ledtekniken som Ikea satsar för fullt på. Lamporna blir snabbt bättre och bättre, förklarar Jonas Karlehed, och om några år kommer även de som avger mest ljus att bli så billiga att Ikea tar in dem i sortimentet.

Med led-lampans intåg på bred front förändras även belysningsdesignen. Ledlamporna är kalla, vilket gör dem möjliga att sy in i tyg och annat material. Och de möjligheterna, menar Jonas Karlehed, kommer att förändra våra hem på sikt.

– Jag har till exempel sett här att våra designer gjort riktigt schyssta taklampor med ett duschmunstycke inuti, med massor av lysdioder i. Det hade vi aldrig fått se om glödlampan hade varit kvar.

Även energi- och klimatrådgivare Mikael Laakso (se artikel ovan) är inne på samma linje. Han beskriver hur ledtekniken kommer att göra det möjligt att väva in lampor i till exempel tapeterna.

– Och säkert går vi mot att ledlampan sitter fast i armaturen. Man köper alltihop och slänger alltsammans när den har tjänat ut. Men eftersom en ledlampa håller i 25 år spelar det ju ingen roll.

Mer från Förstasidan

Kraftstationen sjuder av konst

17:51

Annica Röhs är en av de lokala konstnärerna som ställde ut sina verk på Lustenrudan i helgen. Flera av hennes tavlor hängde på gamla kraftstationen i Deje – som är en plats hon gillar.

Annons

Attackerad på hotellrum

17:33

En man i 35-årsåldern begärdes på söndagseftermiddagen häktad misstänkt för att ha misshandlat en annan man på ett motell vid norska gränsen i fredags kväll.

Annons

Viktig seger för Mallbacken

16:54

Mallbacken har hittat formen på hemmaplan.
Mot Kristianstad kom tredje raka segern på Strandvallen.
Mimmi Larsson blev matchhjälte med enda målet.

Annons

Sköt katt med pilbåge och filmade

16:22

Misstänkt djurplågeri – en man ska ha skjutit en katt med pilbåge och filmat den plågade katten.

På marsch för Hemvärnet

15:57

Hemvärnet fyller 75 år och det uppmärksammandes i Karlstad i helgen. Bland annat gick ett 40-tal personer en fyra mil lång marsch.

FBK på slutspelsjakt

15:52

Andra matchen på tre dagar. Vinst på övertid senast med 1–0 borta mot Davos. Nu jagar Färjestad en slutspelsplats i CHL när man gästar Tjeckiska Pardubice.
– Jag tycker vi ska ta med oss försvarsspelet och utnyttja den kvalité och alla verktyg som finns i den här truppen till vårt anfallsspel, säger Magnus Nygren till klubbens hemsida.

Knivhot och strypgrepp på fest

15:33

En 21-årig man har anhållits misstänkt för flera brott efter att ha tagit strypgrepp på sin flickvän och hotat flera personer med kniv på en fest i Hagfors i fredags.

Biltjuv greps två gånger på ett dygn

14:31

En biltjuv i Arvika åkte fast två gånger på ett dygn.

Ny film på bio

Smart och känslosamt

11:53

Här kommer alla känslorna på en och samma gång, sjöng Per Gessle en gång tiden.

Grumsbo vann på Triss

11:18

En kvinna från Grums vann i dag 100 000 i direktsändning.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Grete Sörensen
Födelsedag: 2015-06-16
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons