Måndag, 24 juli - vecka 30
Arvika

De verkar bara göra bättre kaminer i Arvika

Lägg in mindre ved än du tänkt dig, och känn värmen av nya Arvikakaminen under ett dygn.– Vi överdriver inte, lovar ugnsmakarna Martin Fernlöf och Ulf Rudander.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Ska de slå sig för bröstet och tycka att de är bra, i jantelagens sköte?

De blev tvungna.

– Vi har ju papper på det, resonerar Martin.

Han är inte av naturen blygsam, och här handlar det om att tala för varan eftersom de själva experimenterar, bygger och säljer Arvikakaminen.

Den yngre och den äldre.

Den yngre tyngre än den äldre.

Tvåan, en pjäs på modiga 800 kilo, väger nästan dubbelt så mycket som ettan. Den har utvecklats enligt kakelugnsprincipen, med högra värmekoncentration och en verkningsgrad på 88 procent.

Nästan bäst i test.

– Sveriges tekniska forskningsinstitut i Borås trodde inte sina ögon, de sa att det inte kunde stämma, säger killarna.

Men det gjorde det.

– Jag var så nervös att jag hade träningsvärk en vecka efteråt, påstår Martin.

Det kan ju vara sant det också, och man ska nog ta honom på orden när han berättar om kollegans brinnande intresse för att testa nya kaminen T.O.R, tung och robust.

– Ulf eldade och sov, eldade och sov, en hel sommar. Jag var allvarligt oroad över hans hälsa.

Men det kom ut en stekhet kamin.

En värsting i klassen.

– Vi har slagit de största tillverkarna på fingrarna, konstaterar Ulf och Martin.

Alltså de mer välkända med betydligt större resurser, mätinstrument och professorer än hos en sparsmakad tvåmansfirma från Arvika.

– Vi lånade mätutrustning från Sunne och listade ut resten själva.

Lite kaxiga kan de tillåta sig vara över en produkt som är godkänd med europeiska mått mätt.

Men de riktar in sig på att sälja den i Sverige och Norge.

– Vi måste ju hinna bygga den också.

Själva.

– Och större vill vi inte bli.

Ulf förklarar att testa, elda, mäta, bygga på, bygga om och tänka logiskt och listigt är grejen bakom en kamin med högsta verkningsgrad, låga rökgastemperaturer och låga partikelutsläpp samt låg vedförbrukning.

Tid, temperatur och turbulens ärt nyckelnorden.

– Lägg aldrig in mer än 1,2 kilo ved, säger Ulf och lägger den ena klabben på den andra.

Inte mer än två åt gången, på 45 minuter.

Efter sju inlägg ska den hålla värmen ett dygn.

– Den första Arvikakaminen blev snabbt varm och svalnade av tidigare än den nya.

Det finns bara en, alltså prototypen fylld med mineraler från Norge, skiffer från Bergslagen och plåt där andra hade isolerat med ull.

Redan pionjärhybriden av kakelugn, braskamin och tälj­stensugn satte fokus på den innovativa firman där förra kakelbutiken i hamnen låg. Men för tandteknikern, Fernlöf, och verkstadsläraren, Rudander, hägrade svensktoppen.

Med den givna signaturmelodin: tid, temperatur och turbulens.

Rätta oss
1 / 1
Arvikakaminen Tor har slagit både tillverkarna fr v Martin Fernlöf och Ulf Rudander samt provningsanstalten i Borås med häpnad. Nu kan de presentera en ny hybrid med så hög verkningsgrad som 88 procent.
Aktuell artikel (1 av 6)
De verkar bara göra bättre kaminer i Arvika

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!