En inte så enkel fråga

P.S.

En politisk fråga som diskuterats flitigt, och som även jag funderat en hel del över, är vem som ska få utföra tjänsterna som brukar kallas välfärdens kärna: vård, skola, omsorg.

Jag har skrivit PS förr om att jag inte tror att monopol är den bästa lösningen för några verksamheter – inte ens tidningsproduktion, eller vad säger NWT? – och därför anser jag inte att alla skolor/vårdinrättningar/särskilda boenden bör bedrivas i samhällets regi.

Å andra sidan är det, vill jag påstå, sällsynt att privata företag, oavsett bransch, drivs av något slags idealism. De kan startas av människor med goda idéer som inte fått rum i fyrkantiga politiskt styrda organisationer, men förr eller senare tas de över av andra människor som främst är intresserade av att tjäna pengar. Och eftersom det ju faktiskt är det som fri företagsamhet går ut på, så är det inte problemfritt när den ska uppfostra barn och vårda gamla och sjuka.

Vad gör en busstillverkare när han inte tycker att han tjänar tillräckligt? Flyttar jobben till Polen. Vad gör en vårdföretagare? Minskar på servicen, eller begär mer betalt. Av vem då? Av alla oss som betalar skatt.

Alltså måste det rimligtvis finnas en kontroll av att de som driver skolor, sjukhus, äldreboenden och så vidare faktiskt gör ungarna klokare, de sjuka friskare och de gamla nöjdare. Och det är svårt att se varför någon annan skulle vara lämpligare att sköta kontrollen än dem som vi, som betalar notan, har valt.

Fast det tycker förstås inte Svenskt Näringsliv. Då sosseledningen lagt ett förslag som är en kompromiss mellan (vänster-)häfta och (borgar-)sketa, ser SN det som ett gruvligt attentat mot företagens rätt att gräva fritt i skattebetalarnas fickor.

Låt mig för ovanlighetens skull rekommendera en borgerlig ledarskribent: Anna Dahlberg i Expressen, som skrivit ganska så klokt i den här frågan – särskilt 21/10 under rubriken ”Högerns blinda marknadsdyrkan”.

Mer från Förstasidan

Webb-TV: Rosendal om segern

Filippa Rosendal var en av de stora hjältarna när Karlstad IBF besegrade Strömsbro i den andra matchen av SSL-kvalet. I morgon spelas den tredje och avgörande matchen.

Här intervjuas Rosendal av VF-sportens Jacob Järpegård.

Annons

Tekniska problem med eVF

Vi har stött på tekniska problem med eVF och onsdagens pdf-tidning kan därför bli försenad. 

Annons

15-åringar misshandlade under fotbollsmatch

10:22

Två 15-åriga fotbollsspelare blev igår grovt misshandlade under en fotbollsmatch i Filipstad. Den misstänkte gärningsmannen, en man i 35-årsåldern, greps efteråt.

Annons

Polisdygnet 2-3 maj

08:07

Två viltolyckor på kort tid. En grov misshandel och ett inbrott. Läs polisdygnet här.

Kossorna satte fart på Bergs klätt

05:18

Vad gjorde alla människor där, närmare 300 personer på Bergs klätt i fredags morse? Första kvigan verkade tveka innan hon satte ner klövarna och ledde kollegorna ut i det fria.

Inga förseningar efter IT-chefens avhopp

17:39

– It-arbetet i kommunen kommer inte att försenas av det som hänt.
Det säger kommunchefen Ulf Nyqvist med anledning av it-chefen Inge Hanssons plötsliga uppsägning.

Succé för kyrkans loppis

Kil
15:39

Sannerudskyrkans loppis firade 50 år på lördagen och återigen blev den en succé.

Försökte köra ifrån polisen med EPA-traktor

Kil
09:17

En berusad 15-åring i Kil försökte igår att köra ifrån polisen – med en EPA-traktor.

Bet och slog sin sambo

15:35

En 40-årig man greps på fredagskvällen i Årjäng efter att ha bitit och slagit sin 46-åriga sambo.

Planerad tjuvjakt vid kadavergömma

06:59

En jägare misstänks för förberedelse till grovt jaktbrott. Han ska ha haft en stor åtel med döda kor för att locka dit rovdjur. Vid åteln fanns en illegal övervakningskamera.
Fler personer kan ingå i den misstänkta jakthärvan.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Ludvig
Födelsedag: 2015-03-19
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons