Annons

En inte så enkel fråga

P.S.

En politisk fråga som diskuterats flitigt, och som även jag funderat en hel del över, är vem som ska få utföra tjänsterna som brukar kallas välfärdens kärna: vård, skola, omsorg.

Jag har skrivit PS förr om att jag inte tror att monopol är den bästa lösningen för några verksamheter – inte ens tidningsproduktion, eller vad säger NWT? – och därför anser jag inte att alla skolor/vårdinrättningar/särskilda boenden bör bedrivas i samhällets regi.

Å andra sidan är det, vill jag påstå, sällsynt att privata företag, oavsett bransch, drivs av något slags idealism. De kan startas av människor med goda idéer som inte fått rum i fyrkantiga politiskt styrda organisationer, men förr eller senare tas de över av andra människor som främst är intresserade av att tjäna pengar. Och eftersom det ju faktiskt är det som fri företagsamhet går ut på, så är det inte problemfritt när den ska uppfostra barn och vårda gamla och sjuka.

Vad gör en busstillverkare när han inte tycker att han tjänar tillräckligt? Flyttar jobben till Polen. Vad gör en vårdföretagare? Minskar på servicen, eller begär mer betalt. Av vem då? Av alla oss som betalar skatt.

Alltså måste det rimligtvis finnas en kontroll av att de som driver skolor, sjukhus, äldreboenden och så vidare faktiskt gör ungarna klokare, de sjuka friskare och de gamla nöjdare. Och det är svårt att se varför någon annan skulle vara lämpligare att sköta kontrollen än dem som vi, som betalar notan, har valt.

Fast det tycker förstås inte Svenskt Näringsliv. Då sosseledningen lagt ett förslag som är en kompromiss mellan (vänster-)häfta och (borgar-)sketa, ser SN det som ett gruvligt attentat mot företagens rätt att gräva fritt i skattebetalarnas fickor.

Låt mig för ovanlighetens skull rekommendera en borgerlig ledarskribent: Anna Dahlberg i Expressen, som skrivit ganska så klokt i den här frågan – särskilt 21/10 under rubriken ”Högerns blinda marknadsdyrkan”.

Mer från Förstasidan

Jubel när Hela Sunne skrällde

00:20

Hela Sunne gick till val med hopp om att få en vågmästarroll i fullmäktige. Det fick de också.
Samtidigt tappar Centerpartiet stort och är inte längre det största partiet i Sunne.

Dystert när Moderaterna såg makten försvinna

00:15

Ingen sitter ner, alla står upp när tv:s vallokalundersökning presenteras. Modfällda moderater tittar stint på storbildsskärmen som obönhörligt säger att partiet backat med över åtta procent. Ingen säger någonting.

S och V återtar makten på Hammarö

00:16

Moderaterna backar, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ökar Sverigedemokraterna får 6,8 procent.

Jordskredsseger för S i Munkfors

00:15

Socialdemokraterna fick 58,4 procent av rösterna och tog hem en jordskredsseger i valet till kommunfullmäktige i Munkfors.

Avvaktande hos S i Hagfors

00:15

På Socialdemokraternas valvaka vid hotell Monica i Hagfors var stämningen avvaktande under valkvällen.
Orsaken var SD:s framgångar på riksnivå och på lokal nivå.

Fi:s valvaka var en rysare

00:12

Det var både hurrarrop, applåder och besvikelse på Fi:s valvaka i Karlstad.
– Det har varit mycket nervöst, säger Amanda Hedström, första namn på Fi:s lista för kommunvalet i Karlstad.

Annons

Resultatet: Regeringsskifte – SD tredje största parti

18:55

Här kan du läsa reprisen av VF:s liveuppdatering från valkvällen den 14 september.

LIVE: Följ valresultatet här

19:10

När vallokalerna stänger rullar Valresultatet Live! i gång. I den kan du följa rösträkningen, som lär bli mycket spännande av flera skäl.

Grafik: Så röstade dina grannar

21:52

Hur överraskande eller väntat valresultatet än blir i stort, så kanske du ändå undrar hur det röstades i just ditt valdistrikt.
Här kan du se just det.

VF-TV: Live från valvakorna

19:29

Blir det regeringsskifte eller sitter Alliansen kvar.
TT sänder live från partiernas valvakor. Första sändningen mellan 19.55 och cirka 20.45. Andra blocket mellan 22.00 och cirka 23.30.

Annons

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Lasse Fredriksson
Födelsedag: 2014-07-21
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons