Döden känns läskigare på hösten

Gomorron

Mörkret var jättemörkt utanför bussens fönsterruta och jag la en hand på min halspulsåder för att försäkra mig om att jag fortfarande levde.

Dunk, dunk, dunk, dunk. Rytmiskt. Det lät bra, jag levde nog. Ingen fara, ingen fara alls. Mörkret är bara mörkt. Det går att andas i mörkret också. Men ibland känns det inte så. När jag var liten fick jag ha en sådan där liten lampa i vägguttaget som lyste lite grann så att man skulle se var utgången var, så att man snabbt och smidigt kunde fly från barnrummet och in till mamma och pappa och tryggheten. Nu är jag äldre och vet att jag inte är trygg någonstans, jag menar egentligen. Nu är jag äldre och vet att det finns en risk för att dö närsomhelst. Det vore absolut skittråkigt att dö närsomhelst. Det vill jag göra gammal och skrynklig och med en hand i min. Men hela min kropp är ju ett sådant utsatt element. Bara tanken på alla sjukdomar som skulle kunna ruva därinne, eller alla bilister jag möter som inte har bytt till vinterdäck...

Den enda egentliga trösten med döden är vetskapen om att så många redan testat. Och det finns inget som tyder att de skulle vara missnöjda på något sätt. Med att ha dött, menar jag. Det finns förvisso ingenting som tyder på att de skulle vara direkt glada åt det heller.

Men pulsen känns lugn och fin.

Det verkar som att jag fortfarande lever.

Och jag knappar tålmodigt in sökorden ”kognitiv beteendeterapi” på datorn.

Mer från Förstasidan

Avsnitt 14: Från bastun

16:40

För Jacob Järpegård såg veckans studio lite annorlunda ut då han spelade in från sommarstugans bastu. Nu ligger det 14:e avsnittet av VF-sportens podcast ute för att lyssna på.

Annons

Avsnitt 8: Vi leker med FBK-formationer

15:07

VF-sportens podcast är tillbaka! Podden för dig som gillar värmländsk idrott.

Annons

Just nu: Olycka på E18

11:05

Det har inträffat en trafikolycka på E18, mellan Karlstad och Kristinehamn.

Annons

Växelproblem hos Forshaga kommun

10:51

Just nu går det inte att nå Forshaga kommun via växeln.

Just nu: Problem med Telia i länet

10:35

Telia har för närvarande en driftstörning i Värmland. Störningen påverkar bredband, bredbandstelefoni, tv och mobila tjänster.

Just nu: Vattenläcka på Hammarö

09:57

Det har uppstått en vattenläcka på Hammarö på grund av en avgrävd vattenledning vid Hovlandavägen. Vattnet kommer att stängas av under lagningsarbetet.

Mystisk ålsjukdom i Vänern

09:40

Under våren och sommaren har fiskare i Vänern fått upp ålar som drabbats av en okänd sjukdom, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

Bra eller utmärkt vattenkvalitet i länet

09:05

Badvattenkvaliteten är riktigt bra runtomkring i länet men för kallt för att glädjas av.

Barnen på Hammarö räds inte kylan

09:05

Badtemperaturen är nere på 15 till 16 grader, men det hindrar inte barnen ifrån att delta i kommunens sommarsimskola.

Misstänkte mördaren var drogpåverkad samma dag

08:22

Den 25-årige man som misstänks ha mördat en kvinna i Arvika i början av juli var påverkad av alkohol och droger den dagen då kvinnan dog.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Ebba Lanz
Födelsedag: 2015-04-25
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons