Torsdag, 17 augusti - vecka 33
Hela livet

Välkommen till vårt bröllop

Om man inte vill ha vigsel mitt på dagen med middag och efterföljande fest, vad kan man hitta på istället?Efter en del funderande kom Jonna Bengtsson och Thomas Lundström på sitt perfekta upplägg: En gotländsk kyrkoruin mitt i natten.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Paret bor i centrala Visby, har varit tillsammans i åtta år och gifte sig förra sommaren. Jonna kommer ursprungligen från Ekshärad.

Att kyrkoruiner används vid bröllop och andra festliga tillställningar är numera ganska vanligt på Gotland – att gifta sig nattetid är dock allt annat än vanligt.

– Eftersom vi varit tillsammans ganska länge består vår vardag lite mer av diskbänk än av fluff. Vi ville ha något stämningsfullt men inget som behövde för mycket planering – något annorlunda men ingen parodi, berättar Jonna.

Tanken från början var att gifta sig strax före gryningen för att brudparet och gästerna skulle kunna se solen gå upp och äta frukost tillsammans. De insåg emellertid att det inte var helt praktiskt med tanke på att flera barn skulle delta. Istället fick det bli halv tolv på natten.

Jonna och Thomas valde ut vackra Helge Ands ruin nära deras bostad. Dels var den lagom i storlek och dels kunde inte ett eventuellt regnväder sätta käppar i hjulen eftersom en del av taket finns kvar.

– Ruinen är så vacker i sig, så det behövdes heller inga extra dekorationer, ­förklarar Jonna.

Innan vigseln hämtade brudparet upp de cirka 50 gästerna i den närliggande botaniska trädgården där de blivit bjudna på champagne.

Tillsammans gick de sedan fackeltåg till ruinen. Gästerna satt på enkla träbänkar omgivna av facklor och marschaller. Taket hade en liten öppning och ovanför den sköt en gycklargrupp fyrverkerier så att både himlen och ruinen lystes upp av stjärnregnet.

Jonna hade varit inställd på att inte bära vitt – ända tills hon fick syn på en spetsklänning från sekelskiftet i en antikaffär.

– Den var handsydd och hade hittats på en vind tillsammans med ett brev där det framkom att den använts i samband med ett kungligt trädgårdsparty. Jag kände direkt att jag skulle ha den. Thomas kläder tog det fem minuter att handla. Han köpte en kostym på rea och en blommig skjorta som han var jätte­fin i, berättar Jonna.

Ringen gick hon iväg och köpte själv.

– Lite oromantiskt kan jag tycka i efterhand, ha ha. Och på bröllopsdagens morgon insåg jag att det behövdes en brudbukett också, så jag åkte till affären och köpte en för hundra spänn.

Vigselakten var traditionell och hölls av den värmländske prästen John Andersson. För att skoja till det valde paret lite udda musik, till exempel Melissa Horns Hur ska det gå? som utgångsmusik.

Efter vigseln samlades alla på ett café för nattmacka och öl. Vid två, tretiden var festligheterna över.

– Det var verkligen inget välplanerat bröllop utan blev väldigt enkelt. Eftersom vi struntade i utsmyckningar och stor fest hann vi njuta av det själva också. Med facit i hand representerade bröllopet oss på ett sätt som inget annat kunde ha gjort, sammanfattar Jonna.

 

UDDA VIGSELVARIANTER

 

1 Säg ja i det vilda

• Sugen på ett älgjaktsbröllop med hela jaktlaget som vittnen? Ett sommarbröllop vid en tjärn eller ett vinterbröllop med fullmåne, stjärnklar himmel, facklor och stora bål? Före detta jaktvårdskonsulenten Britt-Marie Nordquist arrangerar vildmarksbröllop där bara fantasin sätter gränser. • Läs mer på vildmarksbrollop.se

2 Säg ja på drop in-vis

• Den 11 juni var det dags för drop in-bröllop på Skansen. Något att tänka på till nästa år kanske? Betala 500 kronor i entrén, visa upp hinders- prövningen och sedan är allt klappat och klart!

• Oavsett om ni vill gifta er borgerligt eller kyrkligt finns vigselförrättare på plats på Tingsvallen tillsammans med två vittnen. Vigseln tar cirka tio minuter.

• Det finns tillgång till florister, fotograf, champagnebar och musik. Skansens restauranger erbjuder bröllopsmenyer, eller så kan man köpa en picknickkorg och sätta sig i det gröna.

3 Säg ja i en glaskupa

• Säkert har ni hört talas om par som gift sig under vattnet iförda dykartuber? Nu finns ett exotiskt alternativ för alla som gillar vatten och fiskar men inte vill förstöra bröllopsfrisyren. På Conrad Maldives Rangali Island, Maldiverna alltså, går det att avlägga sina löften på restaurang Iithaa. Den består av en glaskupa och ligger fem meter under ytan.

4 Bröllopsnatt i träden...

• En romantisk liten stuga uppe i träden, fem meter över marken, med balkong och utsikt över vattnet har visat sig vara ett populärt boende för bröllopspar. Thomas Peterson, som äger Naturbyn utanför Långserud, har byggt stugan själv av gamla brädor och stockar.

5 ...eller under vattnet

• Konstnären Mikael Genberg har skapat ­undervattenshotellet Utter-Inn i Mälaren, en kilometer från Västerås hamn. Med båt åker gästerna ut till den 25 kvadratmeter stora flytbryggan. Sovrummet ligger tre meter ­under vattenytan och har panoramafönster i alla riktningar.

Rätta oss
1 / 2
Jonna bar en handsydd spetsklänning från sekelskiftet.
2 / 2
Jonna Bengtsson och Thomas Lundström vigdes i en gotländsk kyrkoruin – halv tolv på kvällen.
Aktuell artikel (1 av 1)
Välkommen till vårt bröllop

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!