Miljöpartiets energipolitik hotar jobben

Debatt

Stina Bergström och Lise Nordin båda (MP) anser i en replik i VF den 25/1 att Folkpartiets energipolitik är verklighetsfrånvänd.

Som tes för detta för Bergström och Nordin fram att kärnkraften inte behövs och att den av Miljöpartiet omhuldade vindkraften ska skapa 500 000 tusen jobb inom EU fram till år 2020.

Med detta resonemang äventyrar Miljöpartiet den värmländska basindustrin vars jobb skulle hotas om kärnkraften försvinner.

Hur mycket man än tror på vindkraften så kommer den inte räcka till för att ersätta kärnkraften som bas i den svenska elproduktionen. Vi kommer att bli hänvisade till att importera el som är producerad med fossilkraft till höga priser. Detta vet vi redan, för det var precis vad som hände när Barsebäck lades ner.

Dessutom är vindkraften mycket dyr för de svenska elkonsumenterna. Enligt beräkningar som vi fått fram från Riksdagens utredningstjänst så kostade vindkraften på sju år, mellan 2003 och 2010, enbart genom elcertifikaten drygt 30 miljarder kronor, det vill säga en extra kostnad för alla oss elkonsumenter på den redan alldeles för höga elräkningen. Alla nyinvesteringar i elproduktion kostar, Miljöpartiet vill dock låta påskina att just vindkraften skulle vara billig. Detta stämmer inte.

Talet om att vindkraften skulle generar jobb till Värmland klingar också ihåligt. Enligt en analys från WSP Analys och Strategi kan vindkraften i Sverige år 2020 komma att sysselsätta cirka 11 000 personer. Om man skulle slå ut detta på Värmlands folkmängd så skulle det innebära cirka 300 jobb, möjligen kan det bli det dubbla eller tredubbla om Värmland skulle visa sig ha komparativa fördelar inom just vindkraftindustrin till skillnad från andra områden i Sverige. Knappast en tillräckligt säker bedömning för att äventyra tusentals arbetstillfällen.

För håll i minnet att Miljöpartiets basindustrifientliga politik kommer att slå ut över 5 ‑000 jobb bara i Värmlands skogsindustri.

Tala om att ha en verklighetsfrånvänd energipolitik!

Nina Larsson

Mer från Förstasidan

Webb-TV: Rosendal om segern

Filippa Rosendal var en av de stora hjältarna när Karlstad IBF besegrade Strömsbro i den andra matchen av SSL-kvalet. I morgon spelas den tredje och avgörande matchen.

Här intervjuas Rosendal av VF-sportens Jacob Järpegård.

Annons

Tekniska problem med eVF

Vi har stött på tekniska problem med eVF och onsdagens pdf-tidning kan därför bli försenad. 

Annons

Populärt att brygga eget öl

12:36

Det puttrar och jäser i Värmland – och doftar omisskännligt av malt och humle. Mikrobryggerier poppar nu upp lite här och var.

Han hoppas på värmländsk malt och humle

12:31

Kristian Thoren som driver Västra Ämterviks bryggeri har en vision: ett rakt igenom Värmlandsproducerat öl.

Guldapan vilar på mikrobryggt koncept

12:30

Efter snart 25 år i krögarbranschen gläds Fredrik Olsson åt de senaste årens ”ölrevolution”.

Annons

Kämpar i motvind

11:43

För två år sedan skadades han i en enduroolycka. Ryggen tog stryk och läkaren menar att han inte ska jobba. Men försäkringskassan tycker tvärtom.

15-åringar misshandlade under fotbollsmatch

10:22

Två 15-åriga fotbollsspelare blev igår grovt misshandlade under en fotbollsmatch i Filipstad. Den misstänkte gärningsmannen, en man i 35-årsåldern, greps efteråt.

Polisdygnet 2-3 maj

08:07

Två viltolyckor på kort tid. En grov misshandel och ett inbrott. Läs polisdygnet här.

Kossorna satte fart på Bergs klätt

05:18

Vad gjorde alla människor där, närmare 300 personer på Bergs klätt i fredags morse? Första kvigan verkade tveka innan hon satte ner klövarna och ledde kollegorna ut i det fria.

Inga förseningar efter IT-chefens avhopp

17:39

– It-arbetet i kommunen kommer inte att försenas av det som hänt.
Det säger kommunchefen Ulf Nyqvist med anledning av it-chefen Inge Hanssons plötsliga uppsägning.

Annons

Köp lösnummer

Annons
Annons

Prenumerera

Senaste webbisen

Namn: Ludvig
Födelsedag: 2015-03-19
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons